23. septembra
41

Bliži se drugo izdanje Sarajevske sedmice energije i klime, visoki pokrovitelj Denis Bećirović

Sarajevska sedmica energije i klime
Sarajevska sedmica energije i klime
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je visoki pokrovitelj ovogodišnje, druge po redu, Sarajevske sedmice energije i klime.

"Čast mi je biti pokrovitelj 2. Sarajevske energetske i klimatske sedmice BiH, događaja od velike važnosti za našu budućnost. Ovaj događaj okuplja stručnjake, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi zajedno razgovarali o izazovima i prilikama u oblasti energije i klimatskih promjena. Bosna i Hercegovina suočava se sa sličnim izazovima kao i mnoge zemlje širom svijeta. Promjena klime i energetska sigurnost su pitanja koja zahtijevaju hitne i odlučne akcije. Ovaj događaj pruža platformu za razmjenu ideja i inovacija koje mogu pomoći u prelasku na održive izvore energije", istakao je Bećirović pa dodao:

"Naša zemlja ima bogate prirodne resurse, uključujući hidroenergiju, solarnu i vjetroenergiju. Kroz odgovorno iskorištavanje ovih resursa možemo značajno smanjiti emisije štetnih gasova i doprinijeti globalnim naporima za zaštitu klime. Energetska efikasnost i modernizacija infrastrukture također su ključni koraci ka održivoj budućnosti. Nadamo se da će ovaj događaj donijeti vrijedne uvide i rješenja koja će unaprijediti našu energetsku politiku i odgovor na klimatske promjene", zaključio je on.

Pored visokog pokroviteljstva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, događaj se održava uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstva okoliša FBiH, Grada Mostara, te uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, organizacija i kompanija.

Nakon izuzetnog uspjeha 2023. i velikog interesovanja za Sarajevsku sedmicu energije i klime, ovogodišnji SECW će se održati od 23. do 27. septembra 2024. i to na nekoliko lokacija u Sarajevu: u hotelu Hills, u sjedištu Vlade Federacije BiH/Energoinvestu i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Također, sastanci, prezentacije i svečani prijemi tokom ove sedmice će biti održani u rezidencijama ambasada, u Sarajevskoj vijećnici i na dodatnim lokacijama koje će biti objavljene prije početka događaja.

Mustafa Musić, član Programskog odbora SECW, kaže kako je ovogodišnji program vrlo pažljivo osmišljen.

"Vrijeme između dva događaja smo posvetili da okupimo agilan i stručan Programski odbor, što je rezultiralo izuzetno auktuelnim, dinamičnim i zanimljivim programom. U pet dana biti će obrađeno pet tematskih oblasti. U prva tri dana su karbonska neutralnost, pravedna tranzicija i kritične mineralne sirovine, te oblikovanje budućnosti električne energije. Četvrti dan je posvećen djelu Emerika Bluma i biti će organizovan u Energoinvestu, koji je i stručni partner SECW", pojasnio je Musić i dodao da će fokus posljednjeg, petog dana konferencije, biti na oblikovanju energetske sigurnosti i nezavisnosti, i biti će održan u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Prošle je godine na ovom događaju učestvovalo više od 1.000 učesnika i učesnica, 240 panelista i panelistica, 23 moderatora, a podršku je pružilo gotovo 50 partnera i 33 sponzora, uz 15 izlagača.

Zina Jusić iz Organizacijskog odbora kaže da već sada prijave za učešće na konferenciji intenzivno pristižu: "Broj učesnika i učesnica i fizički dostupnih kotizacija je ograničen, jednako kao i prostor za predstavljanje kompanija u Sponzorskoj sali događaja, pa se savjetuje što skorija prijava", naglasila je.

Organizatori ističu kako se radi o jedinstvenom formatu koji će okupiti veliki broj kompanija, institucija, pojedinaca i donosilaca odluka iz regiona i EU, ali i panevropskog pojasa i zemalja Bliskog Istoka. Na centralnim lokacijama su planirani posebni paneli i prezentacije, dok će se paralelno odvijati i dodatni sastanci i događaji, što predstavlja izvanrednu priliku za uspostavljanje novih kontakata i B2B razmjene iskustava.

Za sve informacije o agendi, mogućnostima učešća, partnerskim i paketima za predstavljanje kompanija te kotizacijama posjetite web stranicu www.secw.ba ili se javite putem elektronske pošte na [email protected].