Nova sezona
78

Digitalni sistem za pčelare Bee Care: Nove pogodnosti na kupovinu sistema ili sms vage

Pripreme za novu pčelarsku sezonu uskoro kreću, a da bi pčelari spremno dočekali novu sezonu važno je obezbijediti i kvalitetan sistem za upravljanje i nadzor košnica.

Budući da su nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale velike gubitke, manje prinose meda kao i veće troškove održavanja pčelinjih društava, većina pčelara odgađa kupovinu sistema za kontrolu košnica, a to im posljedično može donijeti dodatne gubitke i troškove. Također, dosta pčelara računa na moguće programe potpore od strane institucija koji bi im dijelom subvencionirali potrebnu opremu, no takvi poticaji nisu dostatni ili ih uopće nema.

Stoga firma Fitnet Online iz Mostara, svim članovima pčelarskih udruga želi pomoći u nabavi Bee Care sistema i BeeHive SMS vaga. Za ovu sezonu su osigurali poseban popust od 15% na narudžbu od 5 do 10 uređaja i 20% na narudžbu preko 10 uređaja. Popust se obračunava na već sniženu cijenu uređaja koju možete pogledati na njihovoj web stranici Bee Care System i BeeHive SMS Scale.

Cijene su izražene u € s uračunatim PDV-om, a akcija traje do 28.02.2022. godine i vrijedi samo za Bosnu i Hercegovinu. Svakom članu pčelarske udruge je moguće izdati poseban račun s uračunatim popustom.

Također, pčelari mogu iskušati svoju sreću i poslati poruku s kodom #happyfebruary putem Facebook-a, Instagram-a ili Whatsapp-a (063/522-763) te ostvariti brojne pogodnosti. U nastavku saznajte više o načinu rada i prednostima koje donose Bee Care digitalni uređaji.

Beee Care sistem

Bee Care je jedinstven digitalni servis za pčelare i ljubitelje meda kreiran da pojednostavi pčelarstvo, zaštiti pčele od nepotrebnih aktivnosti te da samim time omogući proizvodnju visokokvalitetnog organskog meda.

Pčelari su u mogućnosti da organiziraju svoj posao na vrlo jednostavan način koristeći Bee Care sistem. Bilo kada i bilo gdje mogu provjeriti informacije o težini, temperaturi i vlažnosti unutar i izvan košnica, a tu su i podsjetnici za izvršenje sljedećih zadataka. Sastoji se od sljedećih komponenti: mobilna aplikacija (pčelarski dnevnik), centralni sistem za prijenos podataka (gateway), pametna bluetooth vaga, senzori za temperaturu i vlagu unutar i izvan košnica.

Elektronski pčelarski dnevnik pomaže organizirati zadatke kao i unos podataka o stanju košnica. Moguće je unijeti podatke o leglu, hrani, ulicama, statusu, ocjeni zajednice, podatke o liječenju ili uviđenim simptomima, polenu, dodanoj/oduzetoj hrani, količini varroe na pčelama i na leglu te dodati bilješku. Kako bi unos podataka na pčelinjaku bio lakši, moguće je snimiti audio poruku koja će se spremiti u tekstualnom obliku. Aplikacija olakšava i donošenje odluka o mijenjaju matice, s kojim društvima ići na pašu, koja su pomoćna društva i još mnogo toga. Sistem pametnog informiranja analizira postojeću situaciju i predlaže sljedeće aktivnosti.

Osim toga, aplikacija prikazuje i prinos meda tj. razliku u težini košnice u određenom vremenskom periodu. Svi mjerni podaci su grafički prikazani za lakši i bolji pregled. Moguće je prikazati i usporediti čak 120 zadnjih mjernih podataka (težina, temperatura i vlaga).

Pametna vaga dostavlja informaciju o težini bez izlaska na teren. Moguće je saznati da li je košnica spremna za vrcanje te ima li dovoljno hrane u košnicama. Težina košnice otkriva i jačinu pčelinjeg društva, što omogućava održavanje jakog društva i uspješnu borbu protiv bolesti i grabeži.

Budući da je količina skupljenog meda u direktnoj vezi s lokacijom, vrlo je bitno na vrijeme reagirati i premjestiti košnice na lokaciju s boljom pašom. Bee Care sistem mjeri težinu na različitim lokacijama i daje te podatke na raspolaganje pčelarima za postizanje još boljih rezultata.

Mjerenjem unutarnje vlažnosti i temperature, moguće je saznati da li je matica u košnici, da li ima parazita i drugih zaraznih bolesti. Na osnovu vanjskih podataka temperature i vlage Bee Care sistema moguće je procijeniti kakva će biti kvaliteta pčelinje paše.

Gateway je tehnička komponenta koja omogućava prijenos podataka na centralni sistem za daljnju analizu i prikaz na mobilnoj aplikaciji. Postavlja se u blizini košnica na kojima se nalaze pametne vage i senzori. SIM kartica se postavlja samo unutar ove komponente, a s pametnom vagom i senzorima (temperatura/vlaga) komunicira putem bluetooth-a. To znači da je, za razliku od SMS vaga, na pčelinjaku moguće imati i više vaga bez dodatnog plaćanja usluga teleoperaterima.

Beehive sms vaga

BeeHive SMS vaga mjeri i prikuplja informacije o težini, temperaturi i vlazi košnica četiri puta dnevno i te informacije, jednom dnevno, dostavlja pčelaru putem SMS poruke. Na osnovu dostavljenih informacija pčelar može reagirati brzo i učinkovito, znati kada je potrebno dohraniti pčele, vrcati med, planirati aktivnosti (na primjer: premještanje košnica na bolju pašu) te na taj način povećati prinose meda.

Kao poklon, uz BeeHive SMS vagu je uključena i Bee Care mobilna aplikacija za 10 košnica.

SMS vaga je unaprijeđena sljedećim opcijama: informacija dnevnog prinosa koja predstavlja razliku trenutne težine i težine izmjerene prije 24 sata, informacija prikupljene težine koja predstavlja razliku trenutne težine i težine u trenutku postavljanja/reseta te resetiranje informacije o ukupno prikupljenoj težini u slučaju premještanja vage na drugu košnicu.

Također, SMS vaga ima mogućnost promjene broja na koji će se dostavljati SMS poruke, mogućnost promjene vremena slanja SMS poruke te opciju pozivanja vage za dostavu informacija u željenom trenutku.

Bee Care GPS sistem

Za pčelare koji žele pratiti lokaciju košnica u cilju sprječavanja njihove krađe, firma Fitnet Online je izradila i Bee Care tracking uređaj.

GPS tracker je uređaj koji pčelaru omogućava jednostavno praćenje lokacije košnica. Uređaj radi u stanju mirovanja tako da se uključuje samo kada senzor “uhvati” neočekivanu vibraciju ili premještanje košnice. U tom slučaju se odmah aktivira i šalje SMS poruku s točnim koordinatama košnice.

Čak i ukoliko netko otvori košnicu kako bi potražio uređaj, pčelar će već biti upozoren. Nakon aktivacije, uređaj će učestalo slati SMS poruku o lokaciji ili će poslati točno definiran broj poruka (u svrhu uštede kredita), ovisno o tome kako je definiran način rada.

Više informacija o karakteristikama i cijeni pronađite na stranici Bee Care GPS Tracker.

Dodatne informacije i mogućnosti

SMS i Bluetooth vaga u sklopu Bee Care sistema su prilagođene dimenzijama LR košnica, no moguće je izvršiti prednarudžbu za izradu vaga po dimenzijama drugih vrsta košnica (DB i slično).

Po želji je moguće odabrati kutiju s elektronikom unutar i izvan vage. Osim toga, moguće je izvršiti kasniju zamjenu jednog uređaja za drugi. Na primjer, neki pčelari su krenuli s korištenjem SMS vage koju su, s ciljem unaprijeđenja i proširenja svog poslovanja, zamijenili za napredniji Bee Care sistem.

Uz svaki uređaj dolaze i detaljne upute za korištenje, te su iz firme Fitnet Online otvoreni i za mogućnost prezentiranja njihovih rješenja u sklopu pčelarskih udruga.

Za sve informacije u vezi rada i korištenja Bee Care digitalnih uređaja, na raspolaganju je Bee Care korisnička služba. Pozovite 063/522-763 ili se javite na e-mail [email protected] kako bi Vam pomogli i odgovorili na sva Vaša pitanja i nejasnoće. Također, svi prijedlozi za dodatno unaprijeđenje Bee Care sistema su dobrodošli.

Unatoč brojnim izazovima s kojima se pčelari susreću, vjerujemo da će njihov plemeniti posao ove godine biti uspješan i plodonosan.