Pandemija im pogodovala
22

Dobre vijesti o vakcini protiv korone snizile dionice Zooma, Amazona i Netflixa

B. R.
Pala vrijednost i Amazonovih dionica (Foto: EPA-EFE)
Pala vrijednost i Amazonovih dionica (Foto: EPA-EFE)
Vrijednost dionica Zoom Videa je znatno opala nakon što su jučer Pfizer i BioNTech objavili da učinak njihove vakcine protiv koronavirusa iznosi 90 posto. Ova vijest je snizila vrijednost dionica i drugih kompanija kojima je pogodovala pandemija koronavirusa.
Dionice Zooma su pale za 17,4 posto, Amazona za 5,1, Netflixa za 8,6, Teladoc Healtha 13,7 i Shopifya za 13,6 posto. To se desilo nedugo nakon što su iz Pfizera i BioNTecha poručili da je u trećoj fazi testiranja njihove vakcine protiv koronavirusa utvrđeno da je njena učinkovitost 90 posto. Međutim, testiranje se nastavlja i postoji mogućnost da učinkovitost bude manja.

Ranije je glavni američki epidemiolog Anthony Fauci izjavio da bi bila prihvatljiva vakcina čija bi efikasnost bila 50 i više posto.

Pandemija koronavirusa je primorala veliki broj ljudi da ostanu kod kuće, što je značilo i veliku porast u korištenju različitih online platformi, kao što su one navedene. Vrijednost njihovih dionica je do sada bila rekordna, objavio je CNBC.