Objasnili i šta je cilj
0

Banka Engleske snizila kamatne stope prvi put od 2020. godine

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Banka Engleske snizila je u četvrtak kamatne stope s najvišeg nivoa u 16 godina, tijesnom većinom, sa pet glasova za i četiri glasa protiv.

Guverner Banke Andrew Bailey, koji je donio odluku da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na pet posto, rekao je da će Odbor za monetarnu politiku Banke oprezno krenuti dalje, javlja Reuters.

"Moramo se pobrinuti da inflacija ostane niska i paziti da ne smanjimo kamatne stope prebrzo ili previše", rekao je u izjavi uz odluku.

Nakon ove odluke centralne banke pali su prinosi na državne obveznice, a funta je oslabila. 

Smanjenje stope bilo je u skladu s prognozom Reutersove ankete među ekonomistima, dok su finansijska tržišta prognozirala samo nešto više od 60 posto šanse za smanjenje.

"Napokon su kamatne stope snižene u Ujedinjenom Kraljevstvu. Banka Engleske prestala je brinuti o inflaciji, iako će morati biti oprezni s daljnjim rezovima", rekao je Neil Birrell, glavni direktor za ulaganja u Premier Miton Investors.

Stope su bile na čekanju gotovo cijelu godinu, što predstavlja najduže razdoblje da su stope nepromijenjene od 2001. Ovo je također prvo smanjenje stopa od marta 2020., na početku pandemije koronavirusa.