Nema svrhe
95

Ekonomista i "izumitelj" BRICS-a ismijao ideju o zajedničkoj valuti: To je jednostavno smiješno

V. K.
Zvaničnici zemalja BRICS-a redovno održavaju sastanke (Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici zemalja BRICS-a redovno održavaju sastanke (Foto: EPA-EFE)
Bivši ekonomista Goldman Sachsa i čovjek koji je izmislio naziv BRICS, opisujući ekonomije u razvoju, Jim O'Neill govorio je o nastojanjima lidera ove organizacije da uspostave zajedničku valutu.

Uoči 15. samita zemalja BRICS-a Jim O'Neill je za Financial Times izjavio da BRICS nikada nije postigao ništa na sastancima. Zbog toga, ekonomista smatra kako je uvođenje zajedničke valute za pet različitih ekonomija neizvodljivo.

"To je jednostavno smiješno. Hoće li stvoriti BRICS centralnu banku? Kako biste to napravili? Sramotna priča", rekao je O'Neill.

Ekonomista O'Neill još 2001. govorio je o akronimu BRIC (skraćenica prije ulaska Južne Afrike u organizaciju op.a.) kako bi se istaknuo ekonomski potencijal Brazila, Rusije, Indije i Kine te potrebu da se globalno i političko upravljanje preoblikuje kako bi se države mnogo više uključile u procese.

Iako su pored Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike i druge zemlje Azije i Afrike izrazile želju da se pridruže organizaciji, O'Neill smatra kako proširenje ne bi imalo nikakav realan značaj.

"Ne znam šta oni pokušavaju postići osim moćne simbolike", ističe ekonomista.

Također, osvrnuo se na nesuglasice između samih članica organizacije.

"Dobro je za Zapad što se Kina i Indija rijetko o čemu dogovore. Ako bi to uradili, dominacija dolara bila bi mnogo ranjivija. Često kažem kreatorima kineske politike. Zaboravite svoje beskrajne historijske bitke i pokušajte se usaglasiti sa Indijom. Tada bi vas svijet mogao shvatati mnogo ozbiljnije", zaključio je O'Neill.