Prihodi ispod očekivanja
23

Francuska planira smanjenje budžeta za narednu godinu u iznosu od 60 milijardi eura

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska vlada planira sljedeće godine podvrgnuti budžet stezanju kaiša od 60 milijardi eura kako bi se postigli novi fiskalni ciljevi čiji je cilj obuzdavanje rastućeg deficita, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Premijer Michel Barnier poručio je poslanicima da će smanjiti budžetski deficit – koji bi ove godine trebao dostići 6,1 posto BDP-a na pet posto do kraja 2025., ali će morati odgoditi ciljni datum za postizanje zajedničkog cilja eurozone. Cilj deficita od tri posto je do 2029. od 2027. godine.

Tri vladina zvaničnika uključena u pripremu budžeta za 2025. saopćili a su da je smanjenje od 60 milijardi eura - što je otprilike dva posto BDP - potrebno za ispravljanje deficita s mjesta na kome bi inače bio da se ništa nije učinilo.

Porezni prihodi ove su godine bili ispod očekivanja, dok se vlada bori da obuzda potrošnju, ostavljajući Barniera pred golemim zadatkom izrade nacrta budžeta za 2025., koji bi trebao biti predstavljen 10. oktobra, koji sužava jaz, ali također može proći kroz labavi francuski parlament, prenosi Reuters.