U Washingtonu
0

Guvernerka Centralne banke BiH Jasmina Selimović prisustvuje sastancima MMF-a i Svjetske banke

V. K.
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), Jasmina Selimović boravi u Washingtonu gdje, kao član bh. delegacije, prisustvuje Godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) i bilateralnim susretima sa visokim zvaničnicima ovih finansijskih institucija.

Ovom prilikom, guvernerka Selimović je imala razgovore sa visokim zvaničnicima MMF-a. Guvernerka je predstavila aktivnosti i dostignuća CBBiH, a razgovarano je i o tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu.

CBBiH će, kako je istakla Guvernerka, i dalje aktivno djelovati na očuvanju monetarne stabilnosti i doprinosu finansijskoj stabilnosti i ekonomskom prosperitetu BiH, u skladu sa mandatom, kroz kontinuiranu saradnju sa MMF, SB i drugim međunarodnim partnerima. Guvernerka će, kao govornik, prezentirati svoje viđenje ekonomskih izgleda i izazova za Evropu i Bosnu i Hercegovinu na sastanku zvaničnika MMF-a sa guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, a prisustvovala je i sastanku belgijsko-holandske konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina.

Tokom sastanaka sa zvaničnicima Svjetske banke razgovarano je o ključnim aktivnostima i izazovima sa kojima se suočava finansijski sektor Bosne i Hercegovine, a posebno u kontekstu prioriteta koji su definisani Planom rasta za Zapadni Balkan. Od izuzetnog značaja je i susret guvernerke Selimović i Jorge Familiara, direktora Finansijskog odjela i potpredsjednika SB, koji vodi program Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory &Management Partnership - RAMP) kojem se, u aprilu ove godine, pridružila i CBBiH, s ciljem unapređenja upravljanja deviznim rezervama.

Priključenjem RAMP-u, koji je i zvanično počeo krajem septembra, CBBiH koristi usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži od preko 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima. Na sastanku je naglašena važnost članstva u ovakvom projektu, uz proaktivnu ulogu CBBiH.

U okviru projekta unapređenja platnih sistema regiona, koji se odnosi na Jedinstveno plaćanje u europodručju (SEPA) i instant plaćanja (TIPS), a na kojem je ostvarena bliska saradnja sa SB i EU, Guvernerka je, uz guvernere regionalnih centralnih banaka, održala sastanak sa zvaničnicima Banke Italije, koja pruža podršku ovom projektu.

Prisustvovat će i Godišnjem međunarodnom bankarskom seminaru u okviru G30, jednom od najvažnijih događaja u oblasti globalne ekonomije i finansija, kojem prisustvuju predstavnici centralnih banaka, ministri finansija, predstavnici međunarodnih organizacija i vodeći ekonomski stručnjaci kako bi raspravljali o ključnim pitanjima globalne ekonomije.