Od 21. do 26. oktobra
4

Guvernerka Centralne banke BiH prisustvuje godišnjim sastancima MMF-a i Svjetske banke

A. Ku.
Foto: Centralna banka BiH
Foto: Centralna banka BiH
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Jasmina Selimović prisustvovat će sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) koji će od 21. do 26. oktobra 2024. godine biti održani u Washingtonu.

Godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke su platforma na kojoj guverneri centralnih banaka i ministri finansija zemalja članica raspravljaju o svjetskoj ekonomiji i politikama kao odgovoru na izazove postizanja rasta, jednakosti i napretka.

Guvernerka će, kao govornik, prezentirati svoje viđenje ekonomskih izgleda i izazova za Evropu i Bosnu i Hercegovinu na sastanku zvaničnika MMF-a sa guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope.

Osim prisustva Plenarnom zasjedanju, guvernerka Selimović će održati niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB, te prisustvovati drugim sastancima u organizaciji ovih međunarodnih finansijskih institucija.

Također, prisustvovat će sastanku holandsko-belgijske konstituence kojoj pripada i Bosna i Hercegovina te regionalnom sastanku guvernera centralnih banaka o daljem unapređenju platnih sistema zemalja regiona, s fokusom na projekat uvođenja instant plaćanja (TIPS).

Cilj ovog projekta je usklađivanje sa pravilima i standardima EU i kreiranje osnove za efikasnija, brža, jeftinija i sigurnija plaćanja.

Planirano je i da guvernerka Selimović učestvuje na Godišnjem međunarodnom bankarskom seminaru u okviru G30, jednom od najvažnijih događaja u oblasti globalne ekonomije i finansija, kojem prisustvuju centralni bankari, ministri finansija, predstavnici međunarodnih organizacija i vodeći ekonomski stručnjaci kako bi raspravljali o ključnim ekonomskim pitanjima.