Finansijska politika
57

Italija ukinula poresku olakšicu za bogataše iz inostranstva, a koju je koristio i Cristiano Ronaldo

B. R.
Cristiano Ronaldo bio među bogatašima iz inostranstva koji su u Italiji koristili poreznu olakšicu (Foto: EPA-EFE)
Cristiano Ronaldo bio među bogatašima iz inostranstva koji su u Italiji koristili poreznu olakšicu (Foto: EPA-EFE)
Italijanska vlada je odobrila rast godišnjeg paušalnog poreza na prihode novopridošlih bogataša. Ovaj porez će biti povećan sa 100.000 na 200.000 eura.

Ova odluka je uslijedila nakon što porezna stopa, poznata kao porez za milijardere ili "šema nogometaša", nije bila popularna među domaćim stanovništvom. Njome se postiglo da hiljade multimilionera dođu u Italiju. Među osobama koje su imali korist od ovakvog poreznog aranžmana bio je nogometaš Cristiano Ronaldo koji se 2018. godine preselio u Torino.

Naime, novopridošli bogataši su do sada na 15 godina bili oslobođeni poreza na prihode ostvarene u inostranstvu, poklone i nasljedstvo. Kada je spomenuti poreski aranžman uveden 2017., italijanske vlasti su se nadale da će privući bogataše koji će novac trošiti u Italiji.

No, nakon što je vlada odobrila rast godišnjeg paušalnog poreza, ministar ekonomije Giancarlo Giorgetti je jučer izjavio da se Italija sada protivi ideji da se nadmeće s drugim zemljama u privlačenju superbogatih, nudeći "fiskalne usluge".

Porezna "utrka do dna" između država je fenomen koji, kako je objavio Euronews, posebno obeshrabruju velike organizacije kao što su Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Iako zemlje mogu imati koristi od prisustva bogataša i korporacija, pretjerane poreske olakšice za njih mogu povećati nejednakost i ugroziti javne usluge. Rast godišnjeg paušalnog poreza na prihode novopridošlih bogataša će biti jedna od mjera za rješavanje problema italijanskog budžetskog deficita.