Washington Post
54

Kako se rat širi i troškovi rastu, izraelska ekonomija je u "ozbiljnoj opasnosti"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U tekstu Washington Posta navodi se da se izraelska ekonomija suočava s ozbiljnim problemima zbog rata u Pojasu Gaze i sukoba sa Libanom, što je dovelo do gašenja na desetine hiljada preduzeća.

Izrael je doživio smanjenje kreditnog rejtinga i oštro smanjenje bruto domaćeg proizvoda. Mnogi izraelski rezervisti morali su prekinuti svoje karijere, ili se boriti da ih usklade s vojnim obvezama.

Građevinarstvo i poljoprivreda također su se suočili sa značajnim izazovima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, turizam je pao za više od 75 posto, zbog čega su brojne radnje zatvorene.

S druge strane, vojna potrošnja se barem udvostručila, a Centralna banka upozorava da bi rat koji je u toku mogao koštati 67 milijardi dolara do 2025. godine.

Ovo predviđanje je napravljeno prije nedavne izraelske eskalacije u Libanu.

"Ekonomija je u ozbiljnoj opasnosti ako se vlada ne probudi. Trenutno su potpuno isključeni iz bilo čega što nije rat i ne vidi se kraj", rekao je za Washington Post izraelski ekonomist Dan Ben-David, koji vodi Shoresh institut za socioekonomska istraživanja.

Ben-David je primijetio da su zvaničnici u Ministarstvu finansija, koje trenutno vodi izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich, frustrirani vladom za koju smatraju da daje prednost smirivanju svojih pristaša umjesto jačanja ekonomije. Napomenuo je kako ih je pozvao da unatoč ovim izazovima ostanu na svojim pozicijama.

"One su posljednja javna brana koju imamo. Političari su u la la zemlji", rekao je.

Dany Bahar, viši saradnik u Centru za globalni razvoj, rekao je za The Washington Post da izraelska ekonomija obično pokazuje otpornost tokom ratova, ali je dodao da ovaj rat izgleda kao majka svih ratova i da je situacija skupa, a da se novac negdje mora naći.

To se događa dok je Hezbolah pojačao svoje napade protiv izraelskih vojnih baza i položaja u sjevernom Izraelu.

Istovremeno, izraelski mediji upozoravaju na podcjenjivanje Hezbolahovih sposobnosti, ističući potencijalne ekonomske i vojne posljedice koje bi mogle proizaći iz eskalacije neprijateljstava.