Zbog demografije
25

Kina se odlučila na mjeru koju je posljednji put primijenila 1978. godine

B. R.
I Kina će podići starosnu granicu za penzionisanje (Foto: EPA-EFE)
I Kina će podići starosnu granicu za penzionisanje (Foto: EPA-EFE)
Kina će prvi put od 1978. godine podići starosnu granicu za penzionisanje, čime će se vjerovatno usporiti smanjenje radne snage i podstaći ekonomija.

Zakonodavci ove države su već podržali plan koji podrazumijeva podizanje spomenute starosne granice. Tako će se ta granica za muškarce podići sa 60 na 63 godine, a za žene sa 50 na 55 godina, odnosno sa 55 na 58 godina. Ova odluka će na snagu stupiti 1. januara 2025.

Odluka je donesena nakon julske najave vladajuće Komunističke partije da će starosna granica porasti na "dobrovoljan i fleksibilan način". Omogućavanjem većem broju ljudi da duže rade suprotstavit će se demografskim promjenama koje opterećuju drugu ekonomiju svijeta. Međutim, postoji rizik da će se ovom odlukom uzrokovati nezadovoljstvo građana.

Zapravo, nezadovoljstvo već postoji. Između ostalog, postoji bojazan da će poslodavci diskriminirati starije osobe. Međutim, vlasti su obećale da će riješiti to pitanje.

Starosna granica za penzionisanje u Kini je među najnižima u svijetu, uprkos tome što je životni vijek značajno duži. Podizanje ove granice se i ranije razmatralo.

Većom poreskom osnovicom i prolongiranjem penzionisanja ublažit će se pritisak na finansiranje penzija usljed ubrzanog starenja stanovništva. Prošlogodišnje smanjenje nataliteta u ovoj zemlji je bilo rekordno.

Pretpostavka je da će do 2035. godine 30 posto stanovništva u Kini imati 65 godina i više, dok ih je 2021. bilo 14,2 posto, piše portal Business Times.