Lične finansije
2

Kompanija Allianz poručila Nijemcima da loše štede, razlog za to jeste i loše iskustvo iz 90-ih godina

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U novom izvještaju minhenske osiguravajuće kompanije Allianz je zaključeno da mnogi Nijemci propuštaju prilike za prosperitet jer pogrešno štede.

Naime, svaki stanovnik Njemačke u prosjeku ima ušteđevinu od 70.000 eura i nekretninu čija prosječna vrijednost iznosi 130.000 eura. Prema Svjetskoj banci, Njemačka je treća ekonomija svijeta dok su njeni stanovnici, prema spomenutom izvještaju, na 15. mjestu po bogatstvu.

Allianzovi ekonomisti su primijetili da su se privatna finansijska sredstva tokom prošle godine u cijelom svijetu značajno povećala. Međutim, ta sredstva u Njemačkoj su sada značajno manja nego u vrijeme prije pandemije koronavirusa.

U izvještaju je naglašeno da njemačke štediše loše ulažu jer zarađuju malo novca od svoje štednje. Malo je onih koji svoju štednju koriste za kupovinu vrijednosnih papira, kao što su obveznice i dionice.

Istraživanjem Bundesbanke, koja je centralna banka Njemačke, iz 2021. godine je utvrđeno da građani s niskim prihodima uglavnom štede za kupovinu stambene nekretnine, iako su stambene nekretnine skupe. No, ovakav oblik štednje i štednja u bankama s niskim stopama smatraju se solidnima i sigurnima.

Osim toga, istraživanjem je utvrđeno da su dionice još uvijek nepopularne. Primjetno je da oni s višim prihodima više kupuju dionice. S druge strane, oni s nižim prihodima uglavnom koriste ušteđevinu za iznenadne troškove.

Jedan od razloga zašto je to tako jeste i loše iskustvo Nijemaca s dionicama Njemačkog Telekoma. Naime, država, novinari i berze su 1996. promovirali kupovinu dionica. Tada su Telekomove dionice prodavane građanima i tada su mnogi građani naučili da ne znači da će kupovinom jedne dionica ostvariti dobit.

Frankfurtska berza je nedugo kasnije podsticala na kupovinu dionica mladih kompanija, koje su imale svijetlu budućnost. No, i tada su brojni kupci dionica ostali praznih ruku i razočarani.

Mnogima je najprihvatljivije da ušteđevinu iskoriste za kupovinu nekretnina, zbog rasta vrijednosti nekretnina, piše tagesschau.