Kako štede
25

Pet stvari na koje ne troše novac neki od američkih milionera

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Lako je zamisliti šta biste sebi kupili da ste milioner. Međutim, kada razgovarate sa stvarnim milionerima, shvatite da veliki broj njih ne zarađuje milion dolara niti novac nepromišljeno troše.

Američka televizijska kuća CNBC, specijalizirana za izvještavanje o dešavanjima u poslovnom svijetu, pitala je neke od milionera na šta ne troše novac. Njihovi odgovori pokazuju da je važno da budete obazrivi u potrošnji ako želite uštedjeti novac.

Među tim milionerima je Todd Baldwin koji smatra da je štednja slična igrici. Naime, kako je rekao, zabavno je moći nešto kupiti, a onda odlučite da to ne kupite. CNBC je izdvojio pet stvari za koje su Baldwin i još četiri milionera naveli da nikada ne troše novac.

Brza moda

Jonathan Sanchez je milioner koji je osnovao kompaniju Parent Portfolio. Svoj novac štedi tako što malo troši na odjeću.

"Ne razmišljam previše o svojoj odjeći. Moj ormar je jednostavan, s bezvremenskom odjećom. Ako želim da se izgledam ležerno, uparit ću plave farmerke s majicom. Ako prisustvujem formalnom događaju, nosit ću odijelo i kravatu", tvrdi Sanchez.

Na ovaj način izbjegava iskušenje da novac troši na blistave odjevne komade ili jeftinu jednokratnu odjeću.

"Novu garderobu kupujem samo kada je moram zamijeniti nakon dugotrajnog nošenja", ukazao je Sanchez.

Produžena garancija

Steve Adcock je napisao tekst "Navike milionera (Millionaire Habits)" kao dio nastojanja da ljude dovede do finansijske nezavisnosti i prijevremenog penzionisanja na način na koji je on to postigao, a to je značilo mudro ulagati i štedljivo živjeti. Jedna od stvari na koje nikada ne troši jeste produžena garancija za kućne aparate i ostale elektroničke uređaje.

"Vjerovatno ih nećete toliko dugo koristiti. To je samo profit za trgovinu", mišljenja je.

Umjesto toga, novac ulaže u osiguranje u slučaju kvara, a kojim će pokriti trošak popravke.

Skupi alkohol

Vlasnik CNBC-a Jim Carner je naglasio da su ga odgojili štedljivi roditelji, a zbog čega je i sam štedljiv.

"Kada vidim bocu vina koja košta 500 dolara, kažem: 'Kakav gubitak'. Zašto jednostavno ne odeš i sebi kupiš prelijep džemper? Samo zamislite kakav džemper možete sebi kupiti za 500 dolara! Možete kupiti i dva odlična džempera od kašmira", naveo je Carner.

Atletska odjeća

Zašto trošiti na nešto skupo ako će nešto besplatno jednako dobro služiti - ovako razmišlja osnivačica kompanije Crush Your Money Goals Bernadette Joy kada je u pitanju odjeća za vježbanje.

"Zahvaljujući usponu sportske industrije, ponekad odlazak u teretanu više liči na modnu reviju nego na fitness rutinu", navela je Joy.

Istakla je da će radije na časovima joge nositi majice koje besplatno dobije umjesto da novac troši na dizajnersku odjeću za vježbanje.

Noćni izlasci s prijateljima

Todd Baldwin tvrdi da rijetko troši novac na odlaske u restoran ili kino. Umjesto toga, vrlo je često u ulozi "tajnog kupca" kojem se plaća odlazak na večeru, u kupovinu, u kino, pa čak i za posjete hotelima i kockarnicama. Zauzvrat kompanijama daje informacije o njihovim proizvodima i uslugama koje im mogu biti od koristi.