Centralna banka BiH
0

Pooštreni uslovi za kreditiranje kupovine nekretnina

M. P.
Provedena anketa o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine (Foto: E. H./Klix.ba)
Provedena anketa o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine (Foto: E. H./Klix.ba)
Uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća u Bosni i Hercegovini pooštreni su u prvom kvartalu ove godine, ali sa nešto manjim intenzitetom u odnosu na prethodnu godinu. Podaci su ovo ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine, koju je provela Centralna banka BiH.

Objavljeni rezultati pokazuju da kod preduzeća nije bilo razlike u promjenama za dugoročne i kratkoročne kredite, a kao glavne razloge pooštrenih kreditnih uslova banke su navele faktore vezane za percepciju rizika. Istovremeno, rezultati ukazuju na smanjenje potražnje kredita za preduzeća, što je posebno izraženo kod dugoročnih kredita. U pogledu potražnje kratkoročnih kredita, nakon blagog povećanja u četvrtom kvartalu 2020, u prvom kvartalu 2021. godine ovaj trend je promijenjen i registrovana je manja potražnja.

"Kod kredita stanovništvu, primjetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina. Razlozi su, također, usko vezani s percepcijom povećanog rizika od banaka, dok su s druge strane banke izvijestile da ih povećana konkurencija na tržištu prisiljava da ublažavaju kreditne uslove. U pogledu potražnje kredita od stanovništva, registrovano je vrlo malo smanjenje, što govori da se potražnja u ovom segmentu postepeno normalizije nakon nepovoljnog trenda u 2020. godini, te banke nagovještavaju da će potražnja blago rasti u drugom kvartalu 2021. godine”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

CBBiH je nedavno pokrenula ovo istraživanje čiji je cilj da se prikupe informacije i stekne uvid u kretanje standarda i uslova kreditiranja komercijalnih banaka, te sagleda ponuda i potražnja za kreditima u Bosni i Hercegovini, o čemu se, u skladu s praksama u Evropskoj uniji, informiše cjelokupna javnost.