Manje novca u budžetu
0

Sarajevska SBiH poziva Uka i Kalamujića da podnesu ostavke zbog zaduživanja

A. Ku.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno vijeće Stranke za BiH upozorava vladajuće u Kantonu Sarajevo da budžet KS ne može izdržati nastavak stvaranja obaveza bez realnog pokrića u prihodima budžeta te poziva premijera Nihada Uka i ministra finansija KS Afana Kalamujića da podnesu ostavke.

Iz SBiH-a navode da je za prvih šest mjeseci 2022. godine suficit budžeta KS iznosio 91.711.990 KM.

Za prvih šest mjeseci 2023. godine suficit budžeta KS je iznosio 31.586.903 KM, dok za prvih šest mjeseci 2024. godine deficit budžeta KS iznosio 13.733.472 KM.

"Dati podaci su zvanični podaci ministarstva finansija KS i pružaju objašnjenje zašto nema novca za jednokratnu pomoć, zašto nema novca za povećanje plaća, zašto nema novca za mlade i zašto neće biti novca za poboljšanje standarda radnika u javnoj upravi. Novca nema, ali ga ima za daljnje zaduživanje kantona kod međunarodnih institucija jer ova vlada te dugove neće otplaćivati", navode iz SBiH-a.

Napominju da se i u 2025. godini očekuju manji prihodi zbog poznatog "pondera" te bi, kako kažu, bilo korektno, a prije početka dodatnog i zastrašujućeg zaduživanja i Kantona Sarajevo na način kako to radi federalna vlada, da premijer Uk i ministar finansija podnesu ostavke.

"Sami iznosi ostvarenih suficita iz prethodnih godina i onoga što imamo u ovoj godini, a posebno šta nas očekuje u narednoj, ostavke bi bile skroman doprinos zaustavljanju deficita i početku domaćinskog odnosa prema stvarnim prihodima budžeta. Prestanite izmišljati prihode jer budžeta je plan, a ostvareni rashodi su stvarni odlivi novca iz budžeta KS i koji već utiču na stvaranje ozbiljnog deficita", zaključuju.