Inicijativa Magazinovića
15

Slijedi li ukidanje PDV-a na donirane lijekove? UIO načelno podržao ovaj prijedlog

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. H./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: E. H./Klix.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je podržala prijedlog za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, a svoj stav je obrazložila u odgovoru na zastupničko pitanje zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića (SDP).

Naime, Magazinović je pitao UIO kakav je njihov stav o ukidanju PDV-a na donirane lijekove.

"UIO u načelu podržava inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, posebno imajući u vidu kategoriju potencijalnih korisnika istih (socijalno ugrožene osobe i drugi)", naglasili su.

Međutim, kako su napomenuli, prije pokretanja procedure izmjene Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove trebalo bi zakonski urediti oblast doniranja lijekova i utvrditi jasna pravila u domenu sigurnosti upotrebe doniranih lijekova te tačno definirati pojam "donirani lijekovi". Pritom, kako su objasnili, pod donirane lijekove ne bi trebalo da spadaju suplementi i slično.

Iz UIO su ukazali i na to da je potrebno tačno definirati ko može donirati lijekove i ko može biti primalac doniranih lijekova te u kojem periodu prije isteka eventualnog roka za upotrebu lijekova mogu biti donirani.

"Imajući u vidu navedeno, UIO smatra da je prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove potrebno ispitati moguće posljedice doniranih lijekova po zdravlje potencijalnih primalaca, odnosno propisati sigurnosni standard za doniranje, a sve kako se ne bi postigao suprotan efekat po zdravlje korisnika doniranih lijekova", konstatirali su.

Upozorili su da bi ukidanje PDV-a na donirane lijekove moglo imati negativne finansijske posljedice.

"Eventualno ukidanje PDV-a na donirane lijekove moglo bi izazvati cijeli niz inicijativa istog ili sličnog sadržaja te u slučaju njihovog usvajanja, to bi se moglo negativno odraziti na Jedinstveni račun (s kojeg se finansijska sredstava dijele po entitetima i Brčko distriktu), a time i po cjelokupnu fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine, što se svakako ne smije izgubiti iz vida prije nego se pokrene bilo kakva izmjena Zakona o PDV-u", zaključili su u UIO.

Magazinović je zadovoljan odgovorom UIO jer smatra da su se njime stvorili uslovi da na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine uputi inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove.

Saglasan je s konstatacijom UIO da je prije samog ukidanja PDV-a na donirane lijekove potrebno urediti oblast doniranja lijekova. PDV na lijekove, pa i na one donirane, također iznosi 17 posto. Podsjećamo, inicijativom Magazinovića je prošle godine ukinut PDV na doniranu hranu.