Sporan prijedlog
21

Stanovnici afričke države zabrinuti zbog planiranog poreza na mačke

B. R.
Kenijske vlasti uvjeravaju da žele poboljšati dobrobit mačaka (Foto: EPA-EFE)
Kenijske vlasti uvjeravaju da žele poboljšati dobrobit mačaka (Foto: EPA-EFE)
Ljubitelji mačaka u glavnom gradu Kenije su u bojazni od onoga što se tumači kao porez na mačke. Svako spominjanje poreza u istočnoafričkoj državi izaziva zabrinutost.
Naime, vlasti gradskog okruga Nairobija namjeravaju obavezati vlasnike da registriraju svoje mačke. To bi značilo da bi vlasnici mačaka morali kupiti godišnju dozvolu od 200 kenijskih šilinga (1,50 dolara) te predočiti dokaz da je životinja vakcinisana protiv bjesnila. Osim toga, vlasnici bi morali preuzeti odgovornost za ponašanje svog ljubimca.

Prema planiranom gradskom propisu o kontroli i dobrobiti životinja, morali bi osigurati da njihove mačke ne remete mir stanovnika. Vlasti tvrde da je cilj poboljšati dobrobit mačaka, ali pojedini ne vjeruju u to.

Kenijci su nedavno primorali vlasti da povuku zakon kojim bi se uveo niz spornih poreza. Porez na mačke, kako je nazvan, u Nairobiju tumače kao vladinom željom da poveća budžetske prihode. Neki građani se pitaju koliko bi bio primjenjiv, s obzirom na veliki broj napuštenih mačaka na ulicama, prenosi BBC.