Intervju za Klix.ba
102

Glovo BiH ima novog direktora: Probao je "biser" sarajevske kuhinje i želi ga dovesti na platformu

I. B.
Stefano Anselmi, novi generalni direktor Glova
Stefano Anselmi, novi generalni direktor Glova
Višekategorijska platforma za dostavu Glovo dobila je novog generalnog direktora za Bosnu i Hercegovinu Stefana Anselmija. Iskusni menadžer i vizionar, preuzeo je vodstvo s ciljem unapređenja i širenja Glovo usluga na našem tržištu, a za Klix.ba govorio je o velikim očekivanjima i podijelio neke zanimljive ideje.

Anselmi je svoju karijeru započeo u agenciji za oglašavanje unutar najveće privatne televizijske kompanije u Italiji. No, nakon nekog vremena, shvata da su mu potrebni novi izazovi. Odlučuje promijeniti radno okruženje i tako dolazi u kompaniju Glovo, gdje započinje svoju avanturu po svijetu, ali i u nepredvidim čarima menadžerskih voda.

"Glovo je bio moj cilj. Znao sam da želim biti dio jedne od najuzbudljivijih start-up kompanija u Italiji u to vrijeme. Vratio sam se u svoj rodni grad i pridružio njihovom timu, a to mi je otvorilo brojne prilike", započinje Anselmi za Klix.ba, ujedno svom prvom intervjuu koji je dao na području naše regije.

Tokom protekle tri godine provedene u Glovu, Stefano je "proširio vidike" i stekao brojna iskustva te se ovaj potez ispostavio kao prava odluka. Kao navrijednija iskustva do danas, izdvaja razvijanje Glova u više od 40 novih gradova u Maroku za manje od jedne godine te izvrsnosti u operacijama u Tunisu.

Naučio je, kaže, da su najvažniji faktor uspjeha - ljudi, što sada kada je imenovan za generalnog direktora planira prenijeti i na poslovanje u Bosni i Hercegovini.

"Izgradnja vrhunskog tima je ključ uspjeha za menadžera, zato sam se uvijek trudio staviti ljude na prvo mjesto. Biti praktičan s onim što se dešava na terenu je najbolja vrlina koju možemo imati. Svako tržište ima potpuno različite potrebe, a mi u Glovu primjenjujemo hiper-lokalni pristup na svako od njih. Prvo istražujemo šta nam je potrebno (novi objekti, bolje vrijeme dostave, niže cijene), a onda brzo djelujemo. Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal, ali našu strategiju trebamo prilagoditi svakom gradu zasebno. Sarajevo ima potpuno drugačije potrebe u odnosu na Mostar ili Banju Luku. Stoga, idemo što je moguće lokalnije i uz posebno osmišljen plan za svaki grad", pojašnjava Anselmi.

Za dostavu svega što vam je potrebno "u roku od 35 minuta", sada ima i pretplata

Jedan od posljednjih noviteta na platformi je posebna opcija Glovo Prime, koja korisnicima omogućava pretplatu na aplikaciju uz besplatne dostave. Uvedena je prije nekoliko sedmica, a Anselmi se osvrnuo i na to koji je njen cilj.

"Glovo Prime je korak dalje u našem cilju pružanja najboljeg korisničkog iskustva na tržištu. Ovo je naša usluga pretplate gdje za nepunih osam KM mjesečno, dobivate neograničene dostave kada potrošite više od 11 KM na hranu ili 20 KM u marketima. Napravili smo ovu značajnu investiciju kako bismo osigurali da naši korisnici mogu istražiti našu punu ponudu bez pretjeranog trošenja na naknade dostavljanja i najpristupačnija je opcija na tržištu. Također, uz ovu mogućnost, želimo potaknuti i usvajanje kreditnih kartica te drugih digitalnih opcija plaćanja", kaže on.

Govoreći o planovima za budućnost, kako za cjelokupnu teritoriju Bosne i Hercegovine, tako i za samo Sarajevo, ističe da je cilj Glova ostati najbrža tehnološka platforma u zemlji, prije svega kako bi uštedjeli najvrijedniji ljudski resurs - vrijeme.

"Predani smo našoj misiji isporuke svega što je korisniku potrebno u roku od 35 minuta i odlučni smo u tome da je ispunimo. To je ujedno način da ljudi imaju više slobodnog vremena, što je danas prioritet svih. Glovo trenutno posluje u devet gradova u BiH i radimo na tome da još više povećamo interes za našu uslugu. Mnogo je stranih investicija i mislim da će bh. tržište postajati samo razvijenije prilivom turizma i dolaskom raznih prehrambenih lanaca i brendova. Cilj nam je pomoći našim lokalnim partnerima da se dalje šire i rastu zajedno s nama", kazao je Anselmi.

Ni pita, ni ćevapi - njegovo nepce "osvojio" je treći specijalitet iz Sarajeva

Kroz razgovor, Anselmi nam otkriva da su njegovi prvi utisci o Bosni i Hercegovini izuzetno pozitivni. Osim što je vidi kao "reproduktivno tlo" osvrnuo se i na gostoprimstvo koje ga je dočekalo u našoj zemlji.

"Otkako sam stigao, ljudi su bili nevjerovatno gostoljubivi i već od prvog dana osjećao sam se kao kod kuće. Osim toga, imao sam priliku putovati u Banju Luku i Mostar i bio sam oduševljen ljepotom ove zemlje i njenim prirodnim pejzažima. Definitivno ću biti prvi koji će je preporučiti svojoj porodici i prijateljima", kaže Anselmi.

Već je isprobao i neka od tradicionalnih bosanskih jela, a među njima je izdvojio i svog "neubičajenog" favorita, kojeg u skorije vrijeme želi dodatno približiti i njegovim ostalim ljubiteljima.

"Veliki sam obožavatelj pite i baklave i već sam pronašao 'svoja' mjesta iz kojih sedmično naručujem preko Glovo aplikacije. Međutim, jedno jelo koje nije tradicionalno, ali koje mi se jako dopalo je domaća pizza koju sam probao u Sarajevu. Pripremaju je sa suhim mesom i kajmakom i možete je uzeti samo za ponijeti. Neću spominjati ime, ali sigurno znate o kojoj je riječ. Moj fokus sada je dovesti je na Glovo", ambiciozan je Anselmi.

Kako kaže, planira nastaviti i tradiciju svoga prethodnika te povremeno i sam uskočiti u odijelo kurira i dostavljati narudžbe.

"Zapravo to radim prilično često. Ja sam jedini 'kurir pješak' u Sarajevu i to je nešto u čemu zaista uživam. Počeo sam to raditi kad sam bio u Italiji, jer mi je bilo ključno osjetiti potpuni doživljaj kurira. Povremeno sam također pomagao restoranima u pripremi i pakiranju Glovo narudžbi, opet kako bih dobio povratne informacije koje su nam bile potrebne za pružanje bolje usluge", rekao je pa nastavio:

"Uvijek ću biti prvi koji će se uhvatiti posla, prvi na terenu koji će dostavljati narudžbe, popravljati fotografije u aplikaciji i potpisivati nove partnere. Sve to pomaže u izgradnji povjerenja u timu, ali i s našim partnerima. Svaki put kad završimo Glovo Cares (kurirsko volontiranje), tim prolazi kroz probleme koji se mogu poboljšati i rješavamo ih jedan po jedan."

Anselmi se i sam okušao u ulozi kurira, kao jedini
Anselmi se i sam okušao u ulozi kurira, kao jedini "pješak dostavljač" u Sarajevu

Na pitanje da podijeli s nama nešto o Glovu u Bosni i Hercegovini što bi moglo biti posebno zanimljivo našim čitateljima, nije previše razmišljao.

"Volim te anegdote, ali jeste li znali da smo od početka godine isporučili dovoljno pizza da pokrijemo put od Sarajeva do Beča?", kroz osmijeh ističe Anselmi.

Za kraj, govorio je o tome što ga motivira u radu i šta smatra svojim najvećim adutom na trenutnoj funkciji.

"Volim postizati ciljeve. Stoga se svaki dan tjeram na poboljšanja, čak i ako je to samo mali korak naprijed. To me motiviše da radim više i stvara pozitivan ciklus. Kad primijetim da ne napredujem, udaljim se i zastanem, ponovno procijenim situaciju i onda dam sve od sebe da promijenim stvari", rekao je.

Naravno, veliku ulogu u svemu zauzima i njegov tim.

"Imam velika očekivanja od svog tima. Moramo biti blizu našim korisnicima, partnerima i kuririma, slušati njihove potrebe i osigurati da smo uvijek tu za njih. Ako ostanemo u svojoj zoni komfora u našim uredima, nikada nećemo biti na nivou koje tržište od nas očekuje. Želim izvući najbolje od nas, ali i za nas. Stoga, istovremeno nastojim napraviti ravnotežu te staviti potrebe svog tima ispred svega. Još uvijek puno učim od njih jer imaju veliko iskustvo na tržištu", rekao je Anselmi.

"Naporan rad se uvijek isplati," moto je koji Stefana vodi kroz život i karijeru. Njegova strast za postizanjem ciljeva i poboljšanjem svakog aspekta poslovanja jasno su vidljive pa je za očekivati i da Glovo BiH u narednom periodu čeka svijetla budućnost.

"Za mene uspjeh znači donijeti vrijednost našoj zajednici. Još uvijek imamo mnogo toga za napraviti s Glovom, ali osluškujemo naše korisnike kako bismo osigurali da im pružimo sve što im je potrebno. Želimo našu uslugu dovesti do savršenstva - biti jeftiniji, brži i raznovrsniji u ponudi, jer onda će svi birati nas. Do tada, truditi ćemo se da svaki dan, malo po malo, unosimo neka poboljšanja", zaključuje Anselmi.