U djelatnosti po prihodu
29

Heidelberg Materials, lider održivosti, dobitnik priznanja "100 najvećih u BiH"

Heidelberg Materials
Heidelberg Materials
Heidelberg Materials Cement BiH dobitnik je prestižnog priznanja "100 najvećih", za 1. mjesto u djelatnosti po prihodu u poslovnoj 2023. godini. Kompanija je još jednom potvrdila svoju lidersku poziciju na polju industrije kako po pitanju poslovnih rezultata tako i na polju održivosti.

U Sarajevu je 26. septembra 2024. godine održana dodjela prestižnih poslovnih priznanja "100 najvećih u BiH i regiji" za najuspješnije kompanije u 2023. godini. Ovaj događaj, koji već 37. godinu za redom organiziraju Poslovne novine, okuplja najuspješnije kompanije.

Među najboljima našla se još jednom i kompanija Heidelberg Materials Cement BiH kao dobitnik priznanja "100 najvećih" za 1. mjesto u djelatnosti po prihodu u poslovnoj 2023. godini.

Heidelberg Materials
Heidelberg Materials

"Već decenijama naša kompanija važi za pionira u svojoj industriji i kompaniju koja stalno raste i razvija novitete na polju proizvodnje cementa i održivog razvoja, kako u BiH tako i u cijeloj regiji. Prepoznatljivi smo po projektima zaštite okoliša, društvene odgovornosti, očuvanja prirode i prirodnih resursa. Kontinuirano pratimo svjetske trendove i realiziramo brojne projekte usmjerene na materijale kojima gradimo budućnost". kazao je Branimir Muidža, generalni direktor Heidelberg Materialsa za BiH i Hrvatsku, koji je u ime kompanije preuzeo priznanje.

Pored dodjele priznanja, na ovogodišnjoj manifestacija "100 najvećih" održan je i panel "ESG – novo poglavlje u razvoju biznisa", na kojem je Branimir Muidža govorio je konkretnoj primjeni ESG standarda i principa u industriji cementa.

Heidelberg Materials
Heidelberg Materials

"Svoj put održivosti mi smo započeli odmah nakon dolaska Heidelberg Materialsa u BiH, što je bilo prije skoro 25 godina. Već tada smo imali viziju proizvodnje i poslovanja koje je usklađeno i uravnoteženo sa svojom okolinom. Tu viziju smo pretočili u našu ESG strategiju i postali pioniri, a potom i mentori održivosti u BiH", kazao je Muidža.

Muidža je također govorio o cementu kao zelenom proizvodu što podrazumijeva da je izrađen u skladu s prirodnim zakonitostima uz minimalni ekološki otisak na zrak, vodu i tlo uz primjenu najsavremenijih tehnoloških dostignuća.

Heidelberg Materials
Heidelberg Materials

"Korištenjem alternativnih materijala i alternativnih goriva u mogućnosti smo proizvesti cement koji se ima i do 60% manji CO2 otisak. Pored toga, naša grupacija intenzivno radi na novim inovativnim tehnologijama za hvatanje CO2 kako bi smo u skoroj budućnosti imali cement koje je u potpunosti CO2 neutralan", istakao je Muidža.

I u 2024. godini Heidelberg Materials Cement BiH nastavlja sa trendom rasta kako na polju plasmana cementa, tako i na polju daljeg razvoja i implementacije ESG standarda. U ponudi već imaju cemente sa smanjenim udjelom CO2 koji će se na tržište plasirati pod jedinstvenim brendom "evoBuild" dok će grupacija Heidelberg Materials od sljedeće godine za sve održive projekte proizvoditi i cement s nula neto emisija CO2 pod jedinstvenim imenom "evoZero".