Međunarodni kvalitet
290

Internacionalni Burch univerzitet uspješno reakreditiran britanskom BAC akreditacijom

Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet uspješno je zadovoljio kriterij reakreditacije renomiranog britanskog akreditacijskog tijela (British Accreditation Council - BAC), čime potvrđuje svoj visoki međunarodni kvalitet i standard obrazovanja.

Akreditacija britanskog akreditacijskog vijeća (BAC) međunarodno je priznata garancija kvalitete studijskih programa i institucija visokog obrazovanja.

Rereakreditacijska auditura obuhvatila je sve ključne segmente rada Univerziteta, potvrđujući ispunjenost svih relevantnih kriterija i usklađenost sa najnovijim standardima BAC akreditacije: https://www.the-bac.org/.

Uvod u akreditaciju

Kada se bira univerzitet, važno je biti siguran da ustanova pruža kvalitetno obrazovanje koje ispunjava relevantne međunarodne standarde. Akreditacija predstavlja formalno priznanje da institucija visokog obrazovanja zadovoljava stroge kriterije u pogledu kvalitete studijskih programa, nastavnog osoblja, resursa i drugih bitnih faktora neophodnih za uspješan studij i integraciju na globalno tržište rada.

Šta predstavlja BAC akreditacija?

Od svog osnivanja, BAC akreditacija je postala priznata širom svijeta kao jedna od vodećih institucija za osiguranje kvalitete u obrazovanju. BAC akreditaciju posjeduje više od 180 institucija u Velikoj Britaniji i inostranstvu. BAC je također punopravni član Evropske asocijacije za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA) i Internacionalne mreže agencija za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (INQAAHE). BAC akreditacija je međunarodno priznata oznaka kvalitete, što je čini prestižnom i relevantnom na globalnom nivou.

Reakreditacija potvrđuje Internacionalnom Burch univerzitetu kontinuirano poboljšanje kvalitete studiranja i posvećenost pružanju vrhunskog obrazovnog iskustva svojim studentima. Univerzitet je također posvećen uključivanju svojih zaposlenika u procese kontinuiranog razvoja i profesionalnog unapređenja.

"BAC reakreditacija za nas je izuzetno važna jer potvrđuje našu posvećenost pružanju vrhunskog obrazovanja te stalnom unapređenju profesionalne kvalitete osoblja, infrastrukture i dostupnih resursa. To omogućava našim studentima da steknu kvalifikacije i znanja prilagođena globalnim standardima tržišta rada, a BAC akreditacija predstavlja dodatnu garanciju kvalitete za sve naše studente, roditelje i međunarodne partnere Univerziteta", istakao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta povodom uspješno provedene reakreditacije.

Prednosti BAC akreditacije za studente

  • Međunarodno priznata kvaliteta: BAC akreditacija dodatno potvrđuje da Internacionalni Burch univerzitet ispunjava visoke standarde obrazovanja relevantne na širem evropskom i globalnom prostoru.

  • Sigurnost diplome: Diploma stečena na ovom univerzitetu ima veću prepoznatljivost i vrijednost na tržištu rada, posebno izvan granica BiH.

  • Povećana mobilnost: BAC akreditacija pruža studentima veće mogućnosti za mobilnost, omogućavajući im da lakše pristupe programima razmjene i nastavka studija na međunarodnom nivou (studenti Internacionalnog Burch univerziteta nastavili su postdiplomski studij na Oxfordu, Harvardu i drugim prestižnim obrazovnim institucijama).

  • Diverzitet i multikulturalnost: U svojstvu univerziteta akreditiranog BAC akreditacijom, Internacionalni Burch univerzitet privlači studente iz cijelog svijeta, pružajući jedinstvenu multikulturalnu atmosferu i globalnu perspektivu studiranja.

Kako BAC akreditacija koristi Univerzitetu

Stalno unapređenje: Proces BAC akreditacije zahtijeva kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete studijskih i poslovnih procesa, što ide u korist svih studenata.

Međunarodna saradnja: BAC akreditacija otvora vrata Univerzitetu široj međunarodnoj saradnji i razmjeni studenata. Prestiž i ugled: BAC akreditacija povećava prestiž i ugled Institucije, što je čini privlačnijom partnerima, studentima i uposlenicima.

Dvostruka prednost: Državna akreditacija (HEA) i BAC akreditacija

Obzirom da je akreditovan kako od strane obavezne državne akreditacije (HEA), tako i od strane Britanskog akreditacijskog vijeća (BAC), Internacionalni Burch univerzitet zadržava privilegovanu poziciju. Kombinacija državne HEA akreditacije i međunarodno priznate BAC akreditacije čini Internacionalni Burch univerzitet vrlo atraktivnom institucijom za studente.

Perspektivnim studentima i njihovim roditeljima ovaj status predstavlja dvostruku garanciju kvalitete studiranja te osigurava međunarodno priznat kvalitet obrazovanja, uvažavanje diplome i prilike za razvoj karijere na domaćem, evropskom i globalnom tržištu rada.