Razvoj poslovanja
4

Aerodrom Mostar pregovara o saradnji s Turkish Airlinesom

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Rukovodstvo Aerodroma Mostar, predvođeno direktorom Marinom Raspudićem, sastalo se danas s predstavnicima federalne i kantonalne vlasti, a razgovarali su o narednim koracima u razvoju ove institucije.

Osim Edina Mušića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, razgovorima su prisustvovali i Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNK.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar, kazao je kako je zahvalan svim nivoima vlasti na pomoći da aerodrom koji je bio usmjeren prvenstveno na charter letove sada dobije nekoliko redovnih linija.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Već imamo Eurowings i Croatia Airlines, a počeli su razgovori o dovođenju Turkish Airlinesa. Bez pomoći Vlade Federacije, kantona i Grada Mostara, mi to ne bismo ostvarili. Ova godina je ključna za razvoj Aerodroma Mostar", kazao je Raspudić naglasivši da se nada kako će dolazak ovih aviokompanija privući i ostale.

Ibrica Berberović, kazao je više detalja o infrastrukturnim unapređenjima Aerodroma Mostar.

"Kroz ovaj period unaprijedili smo našu infrastrukturu, prije svega kroz povećanje kapaciteta referentnih platformi. Poboljšana je kompletna usluga, kapacitet je sada tri referentna aviona. Nabavljena je i nova oprema", kazao je Berberović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Edin Mušić je iskazao zadovoljstvo viđenim, naporima Aerodroma Mostar da s nivoa charter letova pređu na nivo redovnog linijskog saobraćaja.

"Zahtjevi su bili vrlo ozbiljni. Mi na federalnom nivou smo prije tri godine sagledali potrebe razvoja ove važne institucije, a danas smo vrlo blizu ispunjavanja tih strogih zahtjeva. Danas su najbitniji koraci koji idu dalje i u razvoju našeg aviosaobraćaja. Radimo i na pokušaju animiranja novih aviokompanija i novih destinacija koje trebaju biti povezane s Mostarom. Razgovarali smo s novom konzulicom Republike Turske i njihovim ambasadorom i nadam se da će ti napori imati jedan uspješan epilog", kazao je Mušić.

Mušić je naglasio važnost mostarskog aerodroma i njegovo povezivanje s Koridorom 5C koji će prolaziti neposredno uz aerodrom.