Otvoreno luksuzno ostrvo
17

Bliski istok i dvije paralelne realnosti: Regionalni rat na "5 do 12" i nova doza saudijskog luksuza

V. K.
Uprkos tome što su napetosti na Bliskom istoku takve da je regionalni rat mnogo bliži od kakvog-takvog mira, Saudijska Arabija nastavila je provođenje svoje "Vizije 2030" koja bi u potpunosti trebala transformirati državu.
Osim toga što su kroz tu viziju implementirane brojne reforme koje su uključivale razvoj filmske produkcije, otvaranje kina, omogućavanje ženama da voze automobile, Rijad je veliku pažnju posvetio i otvaranju brojnih turističkih atrakcija, a jedna od njih zvanično je od danas otvorena za sve turiste.

Naime, u okviru izgradnje futurističkog mega grada NEOM, Saudijska Arabija danas je i zvanično otvorila luksuznu ostrvsku destinaciju Sindalah. Početak ovog projekta najavio je još u decembru 2022. godine prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, a dvije godine kasnije ideja je konačno postala stvarnost.

"Sindalah označava značajan korak u realizaciji turističkih ambicija Kraljevine u okviru Saudijske vizije 2030. i potvrđuje sposobnost NEOM-a da osmisli i isporuči nove i uzbudljive destinacije. Kako bi proslavio ovu priliku, Sindalah je dočekao svoj prvi talas pozvanih gostiju da iskuse privlačnost ostrva", naveli su.

Prema informacijama iz Saudijske Arabije, luksuzno ostrvo smješteno je na Crvenom moru, pet kilometara od obale sjeverozapadnog dijela Saudijske Arabije. Prostire se na 840.000 kvadratnih metara te će predstavljati luksuzno odmaralište kojem će moći pristupiti i jahte iz Evrope i drugih dijelova svijeta.

Predviđeno je kako će ovo ostrvo do 2028. godine primiti do 2.400 gostiju te da će stvoriti 3.500 radnih mjesta što će omogućiti diverzifikaciju ekonomije, što i jeste cilj Saudijske Arabije.

"Budući gosti birat će svoje smještajne preferencije iz niza nekretnina. Nudit će 440 soba i 88 vila, kao i 218 luksuzno servisiranih apartmana", objašnjeno je.

Povodom otvaranja luksuznog ostrva oglasio se i izvršni direktor NEOM-a Nadhmi Al-Nasr koji je rekao kako će Sindalah označiti početak luksuznog turizma Kraljevine.

"Za realizaciju ove značajne destinacija zaslužno je vizionarsko vodstvo Njegovog Kraljevskog Visočanstva Mohammeda bin Salmana i saudijska 'Vizija 2030'. Ovo je ponosno poglavlje u priči NEOM-a i mi smo uzbuđeni što možemo postići više od naših ambicioznih ciljeva, uz stalnu podršku Njegovog Kraljevskog Visočanstva", zaključio je.

Iako je Bliski istok na "5 do 12" od velikog regionalnog rata koji bi mogao uključiti mnogo više aktera nego što je to sada slučaj, vlast u Rijadu otvaranjem novih projekata šalje jasnu poruku kako, uprkos svemu, ne planira odustati od potpune realizacije "Vizije 2030".

Projekat čiji je pokretač upravo Mohammed bin Salman, za Rijad predstavlja izuzetno skupu igračku koja sa sobom donosi brojne strane investitore. Uzevši u obzir dosadašnje reforme koje su doprinijele diverzifikaciji ekonomije, ali i novac koji je izdvojen za sve, nema sumnje kako će Saudijska Arabija učiniti apsolutno sve da "Vizija 2030" prođe maksimalno neokrznuta kroz sve turbulencije s kojima se regija suočava.