Hrvatska
121

Historijski dan koji su građani Istre čekali decenijama: Svečano otvorena druga cijev tunela Učka

V. K.
Foto: Srecko Niketic/Pixsell
Velikom svečanošću u Hrvatskoj je danas otvorena druga cijev tunela Učka što predstavlja historijski trenutak za Istru, ali i ostatak susjedne zemlje.

Puštanjem druge cijevi ovog tunela, Istra je u potpunosti punim profilom autoceste povezana s ostatkom Hrvatske što je važan trenutak kako za stanovnike ovog dijela zemlje, tako i za brojne turiste.

Tokom današnjeg otvaranja druge cijevi, iz tunela su prvo izašli radnici, a zatim i brojne mašine koje su učestvovale u probijanju tunela koji je dug 5.630 metara i predstavlja najdužni podzemni tunel u Hrvatskoj.

Povodom otvaranja druge cijeve oglasio se i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je poručio kako je ovo veliki dan za Istru i Hrvatsku.

"S velikim optimizmom gledam na sljedeće dvije godine. Obnovit ćemo staru cijev i ona će na početku iduće turističke sezone izgledati kao ova nova. Do kraja ove decenije ćemo riješiti sve ono što je Hrvatskoj strateški prioritet i dovesti u istu ravninu sve razvojne potencijale Hrvatske", naveo je Plenković.

Ministar prometa Oleg BUtković rekao je kako je ovo poseban trenutak.

"Malo je ovakvih trenutaka koji vam ostanu urezani za cijeli život. Jedan je izgradnja Pelješkog mosta, drugi je nova cijev tunela Učka. Ovo je zaista veliki trenutak", rekao je.

Kako piše Novi list, prošle su 43 godine nakon što je u promet puštena prva cijev tunela, a izgradnjom druge cijevi počinje se pisati i nova historija ovog kraja Hrvatske.