Ruši se 31. augusta
713

Hotel koji je bio simbol luksuza Jugoslavije odlazi u historiju: Krasio ga je i luster od 40.000 kristala

V. K.
Nekadašnji simbol jugoslovenskog luksuza i prestiža Hotel "Jugoslavija" zvanično 31. augusta odlazi u historiju s obzirom na to da je za taj dan najavljen i početak njegovog rušenja.

Legendarni hotel koji je smješten u Zemunu, kroz svoju historiju važio je za najveći i najmoderniji hotel u bivšoj Jugoslaviji, ali i šire. Na površini od 50.000 kvadratnih metara i osam spratova, hotel je imao 1.500 soba, 1.100 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba te 23 apartmana.

Također, hotel je krasio veliki restoran sa 600 mjesta kao i jedan manji.

@jovicicdane

#hoteljugoslavija #beograd #zemunskikej #jugoslavija Nazalost pocelo je rusenje hotela Jugoslavija 😩 A SAD ADIO...

♬ original sound - -
"Smješten uz rijeku Dunav na Novom Beogradu, Hotel Jugoslavija zvanično je otvoren 1969. godine kao prvi pravi luksuzni hotel u zemlji. Projekat je nastao pod timom hrvatskog arhitekte Lavoslava Horvata. Hotel je bio meta bombardovanja u maju 1999. godine, a kasnije je zatvoren nakon privatizacije 2006. godine. Kasnije je ponovo otvoren za javnost početkom 2010. godine. Dok su neki od dijelova hotela, poput predvorja, renovirani i lišeni originalnog namještaja i dizajna iz jugoslovenskog doba, mnoge hotelske sobe i elegantna plesna dvorana i dalje su zadržale veliki dio svog originalnog jugoslovenskog šarma i estetike", navodi se na stranici Spomenik - baza podataka.

U ovom hotelu, tokom njegovog zlatnog perioda, odsjele su brojne poznate ličnosti uključujući i kraljicu Elizabetu II, njemačkog kancelara Willyja Brandta, kao i američki predsjednici Richard Nixon i Jimmy Carter.

Ono po čemu je hotel bio naročito poznat jeste i po svom luksuzu. Naime, unutar njega, iako nekoliko dana pred rušenje, i dalje stoji 14 tona težak luster koji je opremljen s 5.000 sijalica i 40.000 Swarovski kristala, zbog čega je svojevremeno ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kako je najavljeno, ovaj luster će biti pažljivo demontiran te bi trebao krasiti hol budućeg hotela.

Luster s 40.000 Swarovski kristala (Foto: Rajko Ristić/Ringier)
Luster s 40.000 Swarovski kristala (Foto: Rajko Ristić/Ringier)

Hotel je poznat i po mermernim stepenicama, ali i velikom predsjedničkom apartmanu na posljednjem spratu koji je pravljen samo za Josipa Broza Tita.

Šta će se graditi na njegovom mjestu?

Iako je dio hotela donedavno bio u funkciji, njegovom prodajom i zvanično je utvrđen datum početka rušenja. Hotel je krajem marta prodat kompaniji MV Investment iz Beograda, kompaniji koja posluje unutar Millenium Teama za 27,1 miliona eura.

Novi kompleks koji će se graditi na mjestu Hotela Jugoslavija
Novi kompleks koji će se graditi na mjestu Hotela Jugoslavija

Prema planu kojim se i dozvolilo rušenje, na ovom mjestu će se graditi multifunkcionalni kompleks koji će sadržavati 410 stanova, podzemne garaže, trg sa fontanom, ali i luksuzni hotel s restoranima, konferencijskom salom, bazenom, SPA centrom i brojnim drugim sadržajima. Predviđeno je da hotel ima kapacitet od 200 soba.

Osim toga, najavljena je i gradnja velikog casina.

"Dozvoljeno je planiranje casina visoke klase kao glavnog sadržaja uz hotel uz mogućnost upravljanja od strane posebnog operatera - navodi se u nacrtu plana. Casino je planiran na 4.040 metara kvadratnih", navodi se u planu.

Također, objašnjeno je i kakav će koncept imati kule koje će krasiti ovaj prostor.

"Stambena kula imat će 42 sprata i pozicionirana je bliže centru Beograda, dok će poslovna biti niža sa 33 sprata. Njihove visine vijenaca neće prelaziti 150 metara. Nisu postavljene tako da direktno gledaju jedna u drugu. U njihovom podnožju, odnosno na podijumu koji će ih spajati, bit će prodavnice, restorani, lokali", naveli su.

Prema prvobitnim procjenama, investicija će ukupno koštati 400 miliona eura.