Istočna obala
42

Hrabrost ili ludost: Amerikanac platio 395.000 dolara kuću koja se u svakom trenutku može urušiti

V. K.
Cape Code, Massachusetts (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cape Code, Massachusetts (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
David Moot iz Massachusettsa u SAD-u dospio je u fokus javnosti zbog odluke da se upusti u neobičnu investiciju kada je riječ o nekretninama, uprkos upozorenjima da bi ga taj potez mogao skupo koštati.

Naime, Moot je za 395.000 dolara kupio kuću na Cape Codu koji se nalazi na obalama savezne države Massachusetts.

Investicija sama po sebi vjerovatno ne bi predstavljala problem, međutim, činjenica da se kuća nalazi na zemljištu za koje se procjenjuje da bi se kroz nekoliko godina moglo urušiti, dodatno je privukla pažnju javnosti.

Ovaj 59-godišnji slikar naveo je kako se u kući nalaze tri spavaće sobe te da ima savršen pogled na Atlantski okean. Uprkos problemima s kojima bi se mogao suočiti u budućnosti, Moot je rekao kako je želio kupiti ovakvu kuću.

"Život je prekratak i samo sam sebi rekao: 'Hajde da vidimo šta će se desiti. Na kraju će pasti u okean. To se može, a i ne mora desiti za vrijeme mog života", rekao je Moot u intervjuu za Boston Globe.

Poručio je i kako je prije kupovine svog doma konsultovao stručnjake i proučavao projekcije erozije tla oko kuće. Također, istraživao je načine za usporavanje obalne erozije, uključujući sadnju trave na plaži koja bi mogla stabilizovati pijesak.

"Ovo je tako divan san za mene koji se ostvario i volio bih da ga mogu podijeliti sa drugima", poručio je Moot.

Dok sa jedne strane Moot uživa u nekretnini, stručnjaci ističu kako je urušavanje samo pitanje momenta.

"Duž istočne obale SAD-a, 80 do 90 posto plaža erodira. Postoje samo ograničena područja gdje su plaže stabilno. Bar za sada. Ljudi ljeti kupuju kuće i tamo idu na plažu. U to doba godine plaže su tamo lijepe i široke. Zimi se plaža zapravo sužava i tada mnoge kuće upadnu u nevolje. Ova kuća možda sada izgleda dobro. Sačekajte da se ta plaža suzi i da valovi udare od ivicu te strmine odmah ispod kuće", rekao je profesor za istraživanje obale s Međunarodnom univerzitetu Florida Stephen Leatherman.