Analitički izvještaj
37

Investitori nas nekada vide bolje nego mi sebe, a zbog zapaljive retorike ne gledaju blagonaklono na BiH

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju i Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini prezentovan je analitički izvještaj o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke u našoj zemlji.

Istaknuto je da razgovori sa stranim investitorima u Bosni i Hercegovini pokazuju višestruki utjecaj zapaljive retorike i političke nestabilnosti na investicijsku klimu.

Izvještaj "Utjecaj zapaljive političke retorike na nivo direktnih stranih investicija u BiH" predstavio je Rijad Kovač sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Stav stranih investitora

U izjavi za medije Kovač je kazao da ne postoji niti jedan izvještaj na svijetu, kao ni ekonomski stručnjak, koji će vam reći da zapaljiva politička retorika pozitivno na ekonomski razvoj.

"Dakle, zapaljiva politička retorika doprinosi lošem planiranju, uzrokuje manje investicije, kako domaće tako i strane - strane posebno s aspekta prenosa tehnologije koja nam je nužna za proizvode s većom dodanom vrijednosti. Sve to utječe na životni standard građana, plate i penzije", rekao je Kovač.

Dodao je da se ključni dio izvještaja odnosi na stav investitora o BiH te da oni ne gledaju blagonaklono na našu zemlju, posebno oni koji ne borave BiH.

"Oni koji su izvan BiH definitivno će tri puta razmisliti prije nego uđu u državu s ovakvom retorikom", zaključio je.

Refleksije poruka

Profesorica emeritus na Ekonomskom fakultetu UNSA-e Azra Hadžiahmetović kazala je da je fokus izvještaja utjecaj zapaljive retorike na ekonomske aktivnosti i ekonomske performanse BiH.

"Zapaljiva retorika i govor mržnje šteti imidžu i udaljava nas od evropskih vrijednosti, smanjuje ukupnu ekonomsku aktivnost. Nažalost, BiH je dobar primjer kada smo imali u određenim periodima, posebno u posljednje dvije do tri godine, konkretne poteze obustavljanja investicionih aktivnosti i najave nereinvestiranja. Potencijalni investitori nas ponekad bolje vide nego mi sebe. Svaka takva retorika je poruka stranim investitorima koja će se reflektovati na BiH", kaže Hadžiahmetović.

Dodaje da je BiH zbog toga, za razliku od drugih zemalja u regiji, zemlja koja bilježi najsporiji ekonomski rast te ima najveću stopu nezaposlenosti i naglašenu depopulaciju.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly rekao je da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva predana pružanju podrške BiH na njenom putu ka ekonomskoj sigurnosti i punoj integraciju u EU strukture.

"Stabilno političko okruženje je krucijalno za postizanje ovog cilja. To je cilj našeg sveobuhvatnog projekta. Ovim aktivnostima želimo da pomognemo smannjnu govora mržnje i retorike podjela u bh. politici. Nadam se da će svi koji su dio bh. politike izvući poruke iz ovog istraživanja i primijeniti ih u svom djelovanju. Boljom političkom odgoornošću možemo izgraditi veću ekonomsku sigurnost", zaključio je Reilly.