Nova strategija
34

Katalonija planira uložiti 2,3 milijarde eura za rješenje problema hronične nestašice vode

B. R.
Katalonija je već dugo pogođena sušom (Foto: EPA-EFE)
Katalonija je već dugo pogođena sušom (Foto: EPA-EFE)
Katalonija planira do 2040. godine investirati ukupno 2,3 milijarde eura kako bi riješila problem hronične nestašice vode. Cilj je imati sigurno vodosnabdijevanje i okončati ovisnost o padavinama.

Novi predsjednik vlade ove španske pokrajine Salvador Illa je predstavio ažuriranu strategiju upravljanja vodama, kojom je za cilj određeno izbjegavanje ozbiljnih nestašica vode, što se događa u posljednje četiri godine.

Strategijom je predviđena izgradnja novog postrojenja za desalinizaciju morske vode na području Costa Brave, na sjeveru pokrajine. Iako još nije poznato gdje će se ovo postrojenje tačno nalaziti, njegova izgradnja će koštati 200 miliona eura, što će zahtijevati saradnju pokrajinskih i saveznih vlasti.

Pored spomenutog, ranije je planirana izgradnja 12 postrojenja za desalinizaciju. Ažuriranom strategijom se želi osigurati i novac za dugotrajnu popravku cijevi, i to na mjestima na kojima ispuštaju vodu.

Katalonska vlada je u februaru ove godine proglasila vanredno stanje usljed velike nestašice vode. Nakon tri godine ispodprosječnih padavina, akumulacije vode su bile ispod 16 posto kapaciteta. Nadležni su to opisali kao najgorom sušom u modernoj historiji.

Tada su uvedena ograničenja na korištenje vode, što je podrazumijevalo i zabranu punjenja bazena i zalijevanje zelenih površina. Stanovništvo je bilo primorano da dnevno koristi maksimalno 200 litara vode. Ograničenja na korištenje vode nisu izostala ni u poljoprivredi i industriji, piše Euronews.