Potpisan sporazum
90

Pet sarajevskih općina dobit će nove željezničke stanice

B. R.
Arhitektonsko rješenje za jednu od željezničkih stanica (Izvor: Vlada KS)
Arhitektonsko rješenje za jednu od željezničkih stanica (Izvor: Vlada KS)
U pet općina Kantona Sarajevo bit će izgrađene nove željezničke stanice, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Naime, najavili su skoru izgradnju 17 novih unificiranih stanica u općinama Hadžići, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš. Napomenuli su da je ovo jedan od bitnijih projekata za poboljšanje saobraćaja, kao i stvaranja pretpostavki za popularizaciju željezničkog prijevoza kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prijevoza.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS), direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) Enis Džafić, izvršni direktor za poslove razvoja i investicija ŽFBiH Reuf Sulejmanović, predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić (SDA) i predstavnici ostalih općina obuhvaćenih projektom su razgovarali o izgradnji stanica.

Kako su objasnili, planirana je izgradnja novih natkrivenih stanica tamo gdje tehnički i sigurnosni uslovi to dozvoljavaju te peroni između kolosijeka kao druga opcija na lokacijama gdje zbog tehničkih razloga nije moguće graditi natkrivene stanice. U pojedinim slučajevima, radit će se rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stanica.

Projektom će biti obuhvaćeno uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prelaznice preko kolosijeka te parking prostori, a sve u dogovoru s općinama.

Nakon potpisivanja sporazuma između ŽFBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, pristupit će se izradi i završetku projektne dokumentacije, pribavljanju potrebnih saglasnosti te raspisivanju tenderske procedure za odabir izvođača radova. Time će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje unificiranih željezničkih stanica.

Kako je izjavio premijer Uk, izuzetno je zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo - Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala očekivanja.

"Nastavljamo ovim tempom, kako bi smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prijevoz, u koji spada i željeznica", dodaje Uk koji se zahvalio svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u realizaciji ovog, kako je konstatovao, značajnog projekta, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, gradski vozovi saobraćaju na liniji Sarajevo - Pazarić i Sarajevo - Podlugovi.