Podravka BiH nastavlja s podrškom ugostiteljskim školama: "Donirajmo za škole i jela koja se vole"

Glavni cilj projekta jeste poboljšati uvjete praktične nastave za učenike, osiguravajući im kvalitetnije resurse za obrazovanje i usavršavanje u ugostiteljskoj struci.
Ove godine, u sklopu projekta "Donirajmo za škole i jela koja se vole", Podravka je svim srednjim ugostiteljskim školama u BiH, njih ukupno 33, uručila poklon pakete svojih proizvoda ukupne tržišne vrijednosti 16.500 KM te će ponovo osigurati donacije za obnovu kabineta praktične nastave za šest srednjih ugostiteljskih škola.
Ovaj društveno odgovorni projekat traje od 1. marta do 9. maja 2025. godine, a tokom tog perioda, dio dobiti od kupovine Podravkinih proizvoda bit će izdvojen za podršku ugostiteljskim školama. Prikupljena sredstva namijenjena su za nabavu i obnovu opreme u kabinetima praktične nastave, čime će se unaprijediti obrazovni proces za buduće kuhare i ugostiteljske stručnjake.
Podravka BiH će u ovome projektu osigurati ukupno 30.000 KM za opremanje ugostiteljskih škola u BiH. Kriteriji za odabir šest škola koje će primiti donaciju zasnovani su na objektivnim potrebama za unapređenje praktične nastave, broju učenika i dostupnoj opremi u kabinetima. Odluku o odabiru donosi stručni tim Podravke BiH u skladu s preporukama nadležnih obrazovnih institucija u BiH.

"Podravka BiH već dugi niz godina aktivno učestvuje u projektima podrške lokalnim zajednicama, uvijek s posebnom posvećenošću na djecu i mlade. Prepoznali smo značaj ugostiteljskih škola u razvoju budućih kuharskih talenata i njihovog značaja za očuvanja tradicionalnih jela kao gastronomske ali i kulturne bosanskohercegovačke baštine. Uvjereni smo da ovakvim inicijativama možemo doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju i promociji domaće gastronomije. S ponosom nastavljamo ulagati u znanje i budućnost naših mladih kuhara", rekao je Igor Manjić, direktor Podravke BiH.
Doprinos očuvanju tradicionalnih jela
Kao jedan od lidera prehrambene industrije u regiji i na tržištu BiH, Podravka želi pomoći školama, ali i naglasiti važnost očuvanja tradicionalnih jela i kulinarskog nasljeđa. Edukacijom učenika i šire javnosti o kulturnoj vrijednosti domaće kuhinje, Podravka nastoji osigurati da se autentični recepti prenose i njeguju kroz generacije.
Stoga je kreirana posebna platforma donirajmo-za-skole.podravka.ba sa fotografijama, video formatima i receptima tradicionalnih jela, koja će sačuvati bogatstvo okusa koje spaja generacije. Uz poklon pakete za 33 škole, Podravka je uputila poziv školama i učenicima da recepte i tradicionalna jela kreirana tokom prakse u školskim kuhinjama postave na platformu, kao doprinos očuvanju naše gastronomske baštine i budućnosti domaćeg kulinarstva.
Projekt "Donirajmo za škole i jela koja se vole" je svojevrsni nastavak Podravkine inicijative "Ugostiteljskim školama doniramo i buduće kuhare podržavamo" iz 2023. godine a sve aktivnosti su odobrene i podržane od strane nadležnih ministarstava obrazovanja na svim nivoima.
Podravka BiH ovim projektom još jednom potvrđuje svoju dugogodišnju posvećenost društveno odgovornim inicijativama i podršci mladima na njihovom putu ka profesionalnom uspjehu, te predano realizira svoju strategiju društveno odgovornog djelovanja ulaganjima u obrazovanje i održivi razvoj, kako bi afirmativno utjecala i na gospodarstvo Bosne i Hercegovine.