Arhitekt Amir Vuk Zec
291

Pogledajte kako će izgledati nova zgrada u centru Sarajeva

N. V.
Planirani izgled zgrade na Skenderiji
Planirani izgled zgrade na Skenderiji
Na mjestu bivšeg hotela Gaj u Sarajevu, firma "Trust Invest" gradi moderni stambeno-poslovni objekat prema ideji sarajevskog arhitekte Amira Vuka Zeca.

Riječ je o građevini koja ima prizemlje i šest spratova iznad zemlje, kao i dva sprata ispod zemlje rezervisanih za parking. Ukupna visina objekta je nešto više od 24 metra, a zauzimat će prostor od otprilike 845 kvadratnih metara, odnosno objekat zauzima bruto građevinsku površinu od 6.143 kvadratnih metara. Građevinu krase brojni prozori sa svih strana, a prema skici koju je objavio Studio Zec vidi se da je prvi sprat planiran tako da na njemu bude šest stanova od otprilike po 100 kvadrata.

"Projekat ima jasan kontekst, a građevina svojom prisutnošću mijenja okruženje na jedan realan način. Stambeni i poslovni dio je ukomponovan na impozantan način, a ova tipično gradska zgrada postavljena uz sami trotoar svojim izgledom upotpunjuje sliku ulice, no prizemlje je planirano tako da ni na koji način ne smeta pješacima", napisano je u opisu građevine Studija Zec.

Za ovaj idejni projekat arhitekta Amir Vuk Zec je dobio i prestižne nagrade.

Investitor radova je firma "Trust Invest" d.o.o. Sarajevo, odnosno poznati sarajevski ugostitelj Malčo Rovčanin i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji je danas i visoki funkcioner SDS-a.

Urbanističku saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na lokalitetu Skenderije u Sarajevu dobili su 26. maja 2020. godine od općine Centar, a u toku je priprema gradilišta za privođenje zemljišta krajnjoj namjeni prema planskoj regulativi.