Novi "igrači"
33

U projekt Južne interkonekcije bi se mogao uključiti i Izrael, na scenu stupa nova kompanija

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U projekt izgradnje Južne interkonekcije, koji podrazumijeva izgradnu novog plinovoda koji će spajati Hrvatsku i BiH, mogao bi ući i novi igrač – Izrael.

Galit Peleg, ambasadorica Izraela u BiH, kazala je za Bloomberg Adriju kako Izrael može dati značajan doprinos realizaciji projekta na različitim slojevima stabilnog snabdijevanja gasom iz sadašnjih i budućih izvora.

Stručnjak za energetiku i bivši direktor BH-gasa Almir Bečarević govorio je o realizaciji ovog projekta i načinu na koji Izrael namjerava uložiti svoj kapital te je upozorio da je riječ o potpunoj promjeni koncepta.

Naime, kako navodi, i ranije je sugerisao da će u projekt biti uključen strani kapital te se zbog toga insistira na isključenju BH-gasa iz cijele priče. Sada bi, objašnjava, na scenu trebala stupiti nova kompanija Južna plinska interkonekcija koja bi bila fasada za Abraham Grupu iz Izraela.

Kapitalom iz Izraela bila bi finansirana izgradnja novog plinovoda do Mostara, kojim bi se omogućilo da se plin iz Izraela dopremi do LNG terminala KRK.

Foto: Patria
Foto: Patria

U razgovoru za Klix.ba Bečarević kaže da je pojavom novih informacija i izraženog interesa Izraela za učešće u projektu postalo očito ono što je ranije nagovještavao.

"Izrael može učestvovati na dva načina, jedan način je novčano, kreditnim sredstvima, a drugi je prirodni gas. To su dvije realne mogućnosti preko kojih izraelski kapital može ući ne samo u Južnu interkonekciju nego u poslove sa trgovinom gasom. Ono što je javno objavljeno je da Abraham grupa ima želju da izradi jednu termoelektranu na plin pored solarnog parka", kaže Bečarević.

Dodaje da je koncept koji se sada zagovara sa ulaskom i izlaskom stranog kapitala potpuno drugačiji koncept od onog koji je zagovarao BH-gas.

"BH-gas je želio plinovod, da se prave distribucije i ako neko želi termoelektranu na tom plinovodu da se izgradi, ali mora ići putem EBRD-a, putem međunarodnih finansijskih institucija prevashodno kao sigurnost snabdijevanja BiH prirodnim gasom", objašnjava Bečarević.

Bečarević: Potpuna promjena koncepta
Bečarević: Potpuna promjena koncepta

Ukazuje na činjenicu da se države u regionu posvećuju realizaciji energetskih projekata sa jasnom vizijom, dok BiH jedina ništa ne planira.

"U našem okruženju imate sa sjevera želju SNSD-a da izgradi gasovod i dvije termoelektrane na plin, imate sada sa juga želju jedne političke opcije sa Izraelom da izgradi plinovod i jednu termoelektranu na plin, onda u Crnoj Gori želju da se izgradi LNG terminal i jedna termoelektrana na plin. U Srbiji je već izgrađen plinovod turski tok, a nedavno je puštena teromoelektrana na plin. Ogromni su energetski projekti koji se vežiu za plinvode, a ovdje imamo jedno ostrvo koje ništa ne planira. Čak imamo zahtjeve da se zabrani da BH-gas u tom ostrvu realizira Južnu interkonekciju", zaključuje Bečarević.

Podsjećamo, Vijeće ministara je na posljednoj sjednici pozvalo Vladu Federacije BiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske.