Sarajevo
65

Uskoro počinju radovi na saobraćajnicama u Starom Gradu u iznosu od 15,5 miliona KM

A. Ku.
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Foto: Općina Stari Grad Sarajevo
Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić najavio je početak novih rekordnih radova na saobraćajnoj infrastrukturi u Starom Gradu.

"Vrijednost ugovorenih radova u Općini Stari Grad u narednom periodu je oko 15,5 miliona KM", naglasio je Čengić.

Dodao je da se radovi realizuju uz veliku podršku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete.

"Ove sezone već su završeni radovi na pet ulica na području općine: Za beglukom-Plato Širokača, Niže banje, Dženetića čikma, Tale Ličanina i dio magistralne ceste M5 (Put Mladih Muslimana), a potpisan je ugovor sa izvođačima radova za 6 LOT-ova koje zajednički realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo. Radi se o sanacijama ulica Bistrik basamaci, Pod Hridom, Paje sokak, Grlica, Hadžijska ravan i Nevjestina", istakao je Čengić.

Šteta je nedavno najavio početak radova na glavnoj saobraćajnici uz tramvajske šine, čime je obuhvaćena i obnova centralnog dijela saobraćajnice i trotoara i na području Starog Grada. Projekat koji će uljepšati naš grad i poboljšati saobraćajnu infrastrukturu se realizuje putem Ministarstva saobraćaja, tj. putem Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

U toku je i izbor izvođača radova za ulicu Bistrik od Trga Austrije do Tranzita. Radi se sanacionim radovima na saobraćajnici i pješačkim stazama na dionici od Ambasade Japana u BiH do spoja sa saobraćajnicom Put Mladih muslimana, koja se spaja na nedavno saniranu magistralnu cestu M5.

Također, Općina Stari Grad provela je proceduru nabavke i uskoro slijedi potpis Okvirnog Sporazuma za radove na cesti za Barice-Čavljak, koja će se izvoditi fazno, a ista će biti obnovljena i proširena.

"Potpisali smo i trogodišnji Okvirni sporazum za ljetno održavanje ulica. Dočekao me skoro potrošen ugovor, bez raspisane nove nabavke. Zahvaljujući predanom radu, proveli smo procedure i ove godine ćemo sanirati desetine ulica u skladu sa godišnjim planom. Dočekao nas je nedostatak projekata, nedostatak finansija, ugovori pred istek i nepripremljeni novi, cjepkane javne nabavke, ali sve te izazove rješavamo i radimo više nego ikada", poručio je Čengić.