U toku prijave
1

Mala i srednja preduzeća dobrodošla na Program tehničke pomoći za ulazak na evropsko i globalno tržište

Klix.ba
Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana (KIF ZB), kroz Program razvoja dobavljača i uz pomoć Evropske komisije, omogućio je da 60 odabranih malih i srednjih preduzeća iz regije Zapadnog Balkana dobije besplatnu pomoć za plasiranje proizvoda na tržište Evropske unije.

Aktivnosti KIF-a u BiH provodi Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, a u ovom programu mogu sudjelovati mala i srednja preduzeća koja su registrirana za poslovanje u sektorima prerade voća i povrća, proizvodnje strojeva i dijelova za strojeve ili proizvodnje alkoholnih pića.

Uvjeti za učešće su da je kompanija registrirana u jednoj od šest ekonomija Zapadnog Balkana (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji ili Srbiji) i da ima registriran profil u Bazi podataka pristupa tržištu Market Access Database.

Odabrana mala i srednja preduzeća će dobiti besplatnu stručnu pomoć za sticanje kompetencija koje će ih dodatno osposobiti za ulazak u evropske i globalne lance vrijednosti, uključujući razvoj njihove izvozne strategije, podršku i prilagođene obuke, kao i poboljšanje njihovih digitalnih vještina.

Preduzeća će kroz tehničku pomoć:

  • dobiti sveobuhvatni izvještaj za njihov sektor o potencijalnim izvoznim tržištima unutar EU;
  • sudjelovati na prilagođenim obukama kako bi unaprijedili digitalizaciju i izvozne kapacitete;
  • osposobiti se za korištenje digitalnih alata za pronalazak podataka o izvoznim tržištima u budućnosti;
  • realizirati sastanke sa stručnjacima kako bi prošli kroz izvoznu strategiju i dobili dodatnu podršku;
  • dobiti popis deset potencijalnih partnera iz svog sektora koji bi mogli biti zainteresirani za buduću saradnju.

Na kraju programa će kompanije razviti svoju izvoznu strategiju kroz proces koji vode i olakšavaju stručnjaci iz ove oblasti. Radni jezik programa tehničke podrške je engleski, a rok za podnošenje prijave je 6. februar 2023. godine do 12 sati.

Zainteresirane kompanije se mogu prijaviti ovdje.

Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) je zajednička inicijativa privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, koja zastupa interese više od 350.000 kompanija iz regiona.