Uskoro u Živinicama
7

Medikol Salinea uskoro započinje sa najmodernijom onkološkom dijagnostikom i radioterapijom

Medikol Salinea
Medikol Salinea
Nakon trogodišnjeg planiranja i gradnje centra, 26. septembra 2024. godine potpisan je ugovor za kupovinu dva najmodernija aparata za zračenje onkoloških pacijenata "TrueBeam" linearna akceleratora američkog proizvođača Variam, koji će biti u zdravstvenoj ustanovi Medikol Salinea.

Aparati za zračenje će biti instalirani do kraja januara 2025. godine i na njima će se moći sprovoditi sve radioterapijske tehnike, uključujući i radiohirurgiju. Sve ove tehnike zračenja nikada do sada nisu bile dostupne onkološkim pacijentima u Tuzlanskom kantonu (TK) i šire, a predstavljaju zlatni standard u radioterapiji.

Medikol Salinea
Medikol Salinea

Osim najsavremenijih aparata za zračenje, u centru će biti već do kraja ove godine instaliran novi "Vereos"PET/CT uređaj proizvođača Philips za prije svega precizno dijagnosticiranje raka, metastaza, te procjene odgovora na terapiju kod onkoloških pacijenata.

PET/CT dijagnostika također nikada do sada nije bila na usluzi pacijentima u TK. Poliklinika Medikol iz Hrvatske je Centar izvrsnosti u Philips PET/CT dijagnostici i u zdravstvenu ustanovu Medikol Salinea donosi kvalitet, znanje i 17 - godišnje iskustvo u modernoj radiologiji, PET/CT dijagnostici i radioterapiji.

Linearni akcelerator
Linearni akcelerator

Planiranje radioterapije i CT dijagnostika će se raditi na 4D CT simulatoru "Go Pro" Siemens sa umjetnom inteligencijom. MR dijagnostika će se sprovoditi na najsavremenijem apratu za magnetnu rezonanciju jakosti 3 Tesla, MR 3T "Vida" proizvođača Siemens.

Zdravstvena ustanova Medikol Salinea će biti locirana u Živinicama na adresi Magistralni put bb, na Magistralnom putu M 17. Na ovoj lokaciji je svakom potrebnom pacijentu u TK i Distriktu Brčko najsavremenija onkološka dijagnostika i radioterapija dostupna osobnim ili javnim prevozom za maksimalnom 45-60 minuta u jednom smjeru.

Brza dostupnost je jako bitna pacijentima kojima treba radioterapija jer se ona sprovodi odmah i traje u prosjeku oko 20 radnih dana. Pacijent se može liječiti od kuće i ne mora boraviti u bolnici mjesec dana zbog 10 minuta zračenja dnevno.

Otvaranjem Zdravstvene ustanove Medikol Salinea neće biti liste čekanja na dijagnostiku i radioterapiju.