Značajna podrška
6

MI-BOSPO: Osnaživanje mladih poduzetnika u Bosni i Hercegovini kroz mikrokreditiranje

MI-BOSPO
MI-BOSPO
MI-BOSPO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su 17. oktobra 2024. godine upriličili Media brunch u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Događaj je okupio novinare, predstavnike privrednih komora, članove omladinskih centara i organizacija kako bi predstavili EBRD-ov program Mladi u biznisu i istakli njegova postignuća u Bosni i Hercegovini.

Nakon dvije godine implementacije u Bosni i Hercegovini, i sa isplaćenim iznosom od 545.000 eura u kreditima za 121 poduzetnika, MI-BOSPO je rangiran kao jedna od vodećih institucija za osnaživanje mladih u Bosni i Hercegovini.

EBRD-ov program Mladi u biznisu podržava mlade poduzetnike mlađe od 35 godine koji su većinski vlasnici ili upravljaju mikro, malim i srednjim preduzećima. Program pruža pristup osnovnim znanjima, vještinama, finansiranju i drugim ključnim resursima, pomažući im da prebrode izazove i ostvare svoj puni potencijal.

Stela Melnic, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: "Očekuje se da će EBRD-ov program Mladi u biznisu, koji je aktivan u šest zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Kosovu, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, obezbijediti ukupno 100 miliona eura finansiranja lokalnim bankama u regionu do kraja 2025. godine. Osim finansiranja, program osposobljava mlade poduzetnike i znanjem, stručnošću, obukom i drugim ključnim resursima potrebnim za izgradnju uspješnog poslovanja."

Birgitta Jansson, zamjenica direktorice švedske razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini, u svom uvodnom govoru se osvrnula na to da Švedska ulaže u program Mladi u biznisu preko SIDA-e (Švedske međunarodne agencije za koordinaciju razvoja), jer smatra da je osnaživanje mladih u društvu od ključne važnosti. Podsticanje poduzetništva, izgradnja vještina i stvaranje novih prilika ključni su evropski prioriteti.

Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO, naveo je da su edukacija, mentorstvo i umrežavanje ključni elementi programa koji su omogućili mladim poduzetnicima da unaprijede svoje poslovanje. MI-BOSPO će nastaviti pružati ne samo finansijsku, već i nefinansijsku podršku, sa posebnim fokusom na formalizaciju poslovanja u narednom periodu, što je ključno za ekonomski rast i stabilnost Bosne i Hercegovine. MI-BOSPO će nastaviti aktivno raditi na ovom procesu, jer je to ključni dio jačanja poduzetničkog sektora i cjelokupnog poslovnog okruženja u BiH.

MI-BOSPO se odlično uklapa u program Mladi u biznisu koji EBRD pionirski pokreće na Zapadnom Balkanu, te je stoga bio prirodan izbor da bude prva institucija koja će sarađivati s EBRD-om u ime mladih poduzetnika u Bosni i Hercegovini.

O programu "Mladi u biznisu"

EBRD je pokrenula program Mladi u biznisu u saradnji s MI-BOSPO-om u Bosni i Hercegovini. Program je trenutno aktivan u Egiptu, Maroku, Zapadnom Balkanu i Centralnoj Aziji.

Podršku tehničkoj saradnji programa pružaju Evropska unija, Luksemburg, Švedska i Italija preko Centralnoevropske inicijative.

MI-BOSPO je prva finansijska institucija u Bosni i Hercegovini koja plasira kredite u okviru programa Mladi u biznisu. Za razvoj poduzetništva među mladima neophodno je pružiti podsticaje – ne samo u finansijskom obliku, već i kroz edukaciju, mentorstvo i umrežavanje. Nudeći kombinaciju finansijske podrške i nefinansijskih resursa, mladim poduzetnicima se pruža prilika da ostvare svoje poslovne ambicije i doprinesu ekonomskom razvoju zajednice.