Nvidia izgubila tron
21

Microsoft je ponovo najvrednija kompanija na svijetu

D. B.
Nvidia nije dugo držala krunu za najvredniju kompaniju na svijetu jer se Microsoft vratio na tron.

Kompanija Nvidia je ostala bez prvog mjesta nakon što su joj dionice opale za više od 3,5 posto u četvrtak. Proizvođač AI procesora je kratko bio u vrhu od utorka zahvaljujući vrijednosti dionica na tržištu od 3,35 biliona dolara. No, dionice Nvidije su pale u četvrtak na 130,78 dolara, što je umanjilo njenu vrijednost na oko 3,22 biliona dolara, a to je omogućilo MIcrosoftu da se vrati na vrh sa stabilnom vrijednošću većom od 3,3 biliona dolara.

Nvidijin rast je podržan njenom dominacijom nad onim što analitičari nazivaju "novim zlatom ili naftom u tehnološkom sektoru", a to su procesori koji pokreću umjetnu inteligenciju.

Nvidia, Microsoft i Apple vrijede više od 3 biliona dolara te su u "mrtvoj utrci" za titulu najvrednije kompanije na svijetu. Nvidia je tu titulu držala kratko, no neki analitičari predviđaju da će ova tri giganta nastaviti žestoku bitku.

"Vjerujemo da će se u narednih godinu dana nastaviti utrka do vrijednosti od 4 biliona dolara, kao i da će je voditi Nvidia, Apple i Microsoft", saopćila je firma Wedbush Securities.

Vrijednost dionica Nvidije porasla je zahvaljujući rastu potražnje za procesorima koji treniraju i pokreću AI modele poput ChatGPT-a kompanije OpenAI. Također, kompanija je imala koristi i od rudarenja Bitcoina 2020. godine, zbog čega je porasla prodaja njenih grafičkih kartica.

Uspjeh Nvidije je pozitivno utjecao na ugled njenog šefa Jensena Huanga, koji je postao poznat u svijetu, a u rodnom Tajvanu je popularan poput rock zvijezde.