Prijavite se do 20.09.
56

Mikrofinov besplatni program za žene u biznisu: "Ovako se osnažuje žensko preduzetništvo"

Mikrofin Preduzetnica
Mikrofin Preduzetnica
Želite da postanete preduzetnica i pokrenete sopstveni biznis ili da unaprijedite i razvijete svoje "biznis čedo" koje je napunilo 12 mjeseci, ali ne znate kome da se obratite i šta sve treba da naučite? Prava adresa je Mikrofin.

Mikrofin nudi program besplatne edukacije za 200 žena koje žele da uplove u preduzetničke vode ili imaju registrovan biznis, ne stariji od 12 mjeseci, sa prostora Bosne i Hercegovine. Prijave se mogu poslati do 20. septembra 2024. godine.

Osmišljen kao sveobuhvatna podrška, s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu, program Mikrofin Preduzetnica, budućim, ali i preduzetnicama sa "mladim" biznisom, ponudiće da kroz interakciju i praktične primjere usvoje ključne vještine i steknu znanja koja su neophodna za razvoj preduzetničkih potencijala i rast poslovnih poduhvata.

"Ovaj program biće realizovan kroz četiri tematski prilagođena modula u četiri grada u BiH - Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru. Godinama unazad, svjesni smo koliko je važno osnažiti upravo žene u preduzetništvu, ali i koliko je znanja iz oblasti preduzetništva, finansija, prodaje, komunikacije i marketinga potrebno da bi se neko odvažio na pokretanje biznisa. Vodeći se željom da ženama pružimo sveobuhvatnu edukaciju i pomognemo da ideju pretvore u održiv biznis i uspješno vode svoju firmu, kroz ovaj program sa njima će raditi iskusni treneri i uspješni preduzetnici koji će im prenijeti svoja znanja i iskustva i naučiti ih kako da pokrenu, održe i unaprijede svoje biznise", ističe Sanja Babić Halilović, menadžer tržišta u Mikrofinu i napominje da da se prijave mogu poslati do 20. septembra 2024. godine.

Nakon toga, od ukupnog broja prijavljenih bit će izabrano 200 polaznica iz Bosne i Hercegovine koje će biti dio programa, zamišljenog u dvije faze.

"Planirano je da u prvoj fazi bude odabrano 100 žena koje žele da pokrenu vlastiti biznis, a koje će imati priliku da razvijaju svoje preduzetničke potencijale i usvoje potrebne vještine. Sve učesnice ove faze koje prođu proces selekcije, Mikrofin će zajedno sa partnerima na projektu, podijeliti u četiri grupe na četiri lokacije na nivou BiH, a u svakoj grupi biće po 25 učesnica. Isto tako, u drugoj fazi, odabrat ćemo100 žena koje već imaju registrovan biznis, ne stariji od 12 mjeseci, koje će sticati znanja i vještine za uspješno vođenje biznisa i koje će, također, biti podijeljene u četiri grupe na četiri lokacije u BiH", objašnjava Babić Halilović.

Selekcija je planirana u septembru, prve obuke već u oktobru, dok je druga faza planirana u decembru.

Iz Mikrofina ističu da ovaj program obuhvata serijal edukativnih modula sa fokusom na interaktivne i praktične vježbe, sa primjerima iz stvarnog života i aktivno mentorstvo za svih 200 učesnica koje će imati podršku tokom cjelokupnog trajanja programa. Biće to, također, i prilika za predstavljanje već započetih biznisa široj zajednici, što može otvoriti nove poslovne mogućnosti.

Organizatori su se pobrinuli i da 10 ideja i biznisa odabranih od strane stručne komisije, dobije web stranicu za svoj biznis koji značajno može doprinijeti njihovoj digitalnoj prisutnosti i vidljivosti, kao i da svaka učesnica dobije sertifikat koji potvrđuje završetak programa i stečena znanja.

"Sigurni smo da ova edukacija ženama može pomoći da prevaziđu početne strahove i otklone dileme, ali i da svoja znanja i iskustva međusobno podijele i razmijene. Sa svim onim što smo uradili u posljednje skoro tri decenije, prije svega u oblasti kreditiranja malih biznisa i poljoprivrednika, cilj nam je da stvorimo Mikrofin kompetecioni centar sa osnaživanje preduzetništva, sa velikim fokusom na žensku populaciju", naglašava Sanja Babić Halilović, menadžer tržišta u Mikrofinu.

Upravo zato je i osmišljen program koji će se fokusirati na dvije grupe žena – one koje imaju neki hobi ili ideju za biznis, ali nemaju ni znanje ni kapital da ga pokrenu i one koje su već izašle na tržište sa svojom poslovnom idejom, ali su zapele u nekom segmentu razvoja poslovanja.

Kako kažu u Mikrofinu, pomoć će i jednima i drugima stići u pravom trenutku.

Za više informacija, posjetite stranicu preduzetnica.mikrofin.com.