Kašu konzumiraju već godinama jer je smatraju idealnom za početak dana. Pravili su i probali različite kombinacije. Jednu noć su odlučili skuhati kašu i kada se miris proširio stanom kazali su kako će ih prodavati, ali do prvih koraka prošlo je vremena.
"Kada putujemo, uvijek idemo u mala mjesta s dušom. U velikim gradovima ne idemo u velike restorane, nego tražimo mala, specifična mjesta po preporuci lokalaca. Obično je riječ o malom biznisu koji je neko razvio i ponudio nešto svoje specifično po čemu ga prepoznaju lokalci i turisti. Uvijek smo željeli da imamo jedno ovakvo naše mjesto u Sarajevu", kazao nam je Tarik.
U realizaciju ideje krenuli su nakon što su putem Fondacije "787" dobili poziv Općine Centar za pokretanje malog biznisa u kojem se budući poduzetnici pozivaju da apliciraju kako bi dobili sredstva za početak. Tarik je bio profesionalni sportista koji je završio rukometnu karijeru te profesor sporta koji nije mogao naći posao u struci, a zbog nereguliranosti sporta u BiH nije imao radnog staža. Ovaj poziv je u njihovom životu bio prekretnica.
"Sami smo napisali biznis plan zahvaljujući iskustvima prethodnih poduzetnika i literaturi domaćih autora. Uslijedile su usmene prezentacije i uspjeli smo. Aplicirali smo 16. augusta prošle godine, a radnju smo otvorili 13. augusta ove godine i mnogo smo sretni. I mi smo imali averziju prema pokretanju biznisa i predrasude o dobijanju javnih sredstava općina, jer lako je misliti da je to sve 'štela', ali nije tako. Jeste teško, potroši se puno vremena, energije i para za dobijanje informacije, ali je moguće", kazali su zajedno s osmijehom.I sada se njihovim domaćinskim objektom koji je projektovala mlada arhitektica Lejla Duran širi miris raznih kaša, kafe i slatkih proizvoda. U ponudi imaju zobene kaše s orašastim plodovima, svježim voćem, orašastim puterom, a prave i svoj hljeb bez brašna. Tu su i muffini, a uskoro će početi praviti i kolače i keksiće. Posebno su ponosni na činjenicu da su uspostavili mrežu ljudi u BiH s kojima sarađuju i od njih nabavljaju domaće proizvode.
Oni koji su u žurbi i ne mogu konzumirati hranu u njihovom objektu, mogu donijeti svoje posude, šolje i termos boce kako bi ponijeli sa sobom proizvod za koji se odluče i svoj dan počeli zdravo. Ukoliko zaboravite svoje posude, imaju i ambalažu "za ponijeti". U interesu im je da stvaramo što manje otpada.
"Kaše su zdrave i odlične su za doručak jer vas ne uspavljuju kao druga teža hrana. Lično sam ih jeo sat vremena prije treninga jer su lagane i daju dovoljno energije da uradim trening bez problema. Ljudi danas ne posvećuju dovoljno pažnje zdravoj ishrani jer je teško zbog užurbanog načina života. Zbog toga smo osmislili koncept da ljudi mogu ponijeti barem jedan zdravi obrok sa sobom na posao, kući i gdje god žele", kazao je Tarik.
Naglašava kako kaša sadrži sve ono što je potrebno da nahranite svoj organizam, tj. dovoljnu količinu ugljikohidrata, masti i proteina koji se, za razliku od teže hrane poput pite, kifli i sl. lakše razgrade, a imate osjećaj sitosti.Ukoliko želite probati njihove ukusne kaše i druge proizvode, posjetite ih u ulici Kranjčevićeva na broju 11 svakim radnim danom od 7:30 do 16 sati. Vikendima ne rade jer su željeli da i njihova uposlenica bude odmorna i spremna za nove izazove. Redovni gosti su i mala djeca i bebe koje posebno vole njihove kaše.
Više informacija potražite i na zvaničnoj Facebook stranici Kašahane, a možete ih pratiti i na Instagramu.