5. i 6. septembra
70

Na AI summit u Sarajevu stižu svjetski tech stručnjaci, među njima i bivši direktor Deutsche Telekoma

AI summit u Sarajevu
AI summit u Sarajevu
U Sarajevu će 5. i 6. septembra 2024. godine biti održan prvi regionalni AI samit, pod simboličnim nazivom "Kiss the Future". Samit organizuje Blum Institut, a uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te generalno sponzorstvo UniCredit Banke.

Samit će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo, a okupit će brojne regionalno i globalno vodeće stručnjake i inovatore iz oblasti razvoja i upravljanja tehnologijama i umjetnom inteligencijom. Događaj će biti prilika za diskusiju o ključnim aktuelnim temama, kao što su razvoj i primjena umjetne inteligenciju u zdravstvu, telekomunikacijama, ekologiji, investicijama, javnom sektoru itd.

Također u sklopu ovog događaja su dodatno planirane i brojne konkretne radionice sa fokusom na primjenu umjetne inteligencije u industrijama kao što su marketing, video i foto produkcija, e-commerce i sl.

Učešće na ovom događaju u ulozi paneliste je potvrdio i Dirk Woessner, bivši direktor Deutsche Telekoma. Nakon višegodišnje uspješne poslovne karijere na rukovodećim mjestima, Dirk trenutno obnaša funkciju generalnog direktora u globalnoj investicijskoj kompaniji Warburg Pincus u Berlinu, gdje upravlja investicijama upravo u tehnološke i telekomunikacijske projekte.

Na događaju će učestvovati i Leo Kärkkäinen, profesor za ugradbene AI sisteme na Univerzitetu u Istočnoj Finskoj, koji je karijeru započeo u Nokijinom istraživačkom centru 1996. godine, a tokom 25 godina u Nokiji obnašao je različite vodeće uloge, te nosi velike zasluge za uspjehe ove kompanije. Nedavno je bio vodeći stručnjak za umjetnu inteligenciju u Huaweiju u Berlinu, a trenutno se fokusira na razvoj i primjenu AI sistema, uključujući društvene promjene pri integraciji istih.

AI summit u Sarajevu
AI summit u Sarajevu

Na summitu će također u svojstvu panelista i govornika učestvovati brojni priznati tech i biznis stručnjaci, a među njima i Jens Dommel (AWS), Otto Velsberg (Glavni službenik za podatke vlade Estonije), Amel Kovačević (BH Telecom), Nermin Hadžić (Bloomteq), Marcus Börner (AQVC), Boris Cergol (Endava), Špela Poklukar (Ngen), Raja Chatila (Profesor emeritus vještačke inteligencije, robotike i etike na Univerzitetu Sorbonne u Parizu), Emil Gracić (CARIAD), Mirza Avdagić (ASMA Capital Partners B.S.C.), Dr. Anastasia Volkova (Regrow Ag), Pedja Predin (Fifth Quarter Ventures), Milad Čerkić (Atlantbh), te drugi.

Kompletan spisak učesnika ovog događaja možete pronaći na linku: https://kissthefuture.ai/speakers/.

Ovaj summit predstavlja prvi događaj ovakvog obima u regionu koji u fokus stavlja umjetnu inteligenciju, pozicionirajući Sarajevo i naše stručnjake na globalnoj mapi razvoja umjetne inteligencije. Na događaju će također prisustvovati predstavnici vlasti, ali i brojni investitori, pružajući jedinstvenu priliku za umrežavanje.

Kiss the Future je sjajna priliku za sve koji žele da usvoje znanja o posljednjim tehnologijama, i najnovijim biznis trendovima.

Više informacija o događaju i kako možete učestvovati saznajte na oficijelnoj web stranici www.kissthefuture.ai.