Dani osiguranja
13

Najveći skup industrije osiguranja u BiH

U Sarajevu se od 28. do 30. septembra 2022. održava stručno-edukativna konferencija "Dani osiguranja u BiH" 2022.

Organizator ovog prestižnog događaja je Udruženje društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovo je centralni i najveći godišnji događaj za osiguravajuću struku u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj da podigne svijest o značaju osiguranja za sve građane BIH, te bude mjesto intenzivne komunikacije, saradnje i druženja menadžera i stručnjaka iz oblasti osiguranja u Bosni i Hercegovini.

Primarni ciljevi konferencije su predstaviti novosti sa domaćeg tržišta osiguranja, te svjetskih i evropskih finansijskih tržišta, i raditi na usavršavanju zaposlenika u osiguranju putem međusobne razmjene znanja, vještina, najboljih praksi i iskustava. Težnja organizatora, Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH je da se osiguravajuća struka adekvatno pozicionira i naglasi njen značaj u društvu i ekonomiji države.

"Konferencija koju organizira strukovno udruženje osiguravajućih društava je prilika da još jednom istaknemo značaj koji osiguranje kao djelatnost ima u zaštiti od rizika sa kojima se svakodnevne susrećemo. Želja nam je da kroz dvodnevno okupljanje eksperata iz oblasti osiguranja pošaljemo poruku i najširoj javnosti i svim našim klijentima da industrija osiguranja u BiH ima odgovore na izazove sa kojima se suočavamo svi mi kao pojedinci, ali i naša država i društvo u cjelini", istaknuo je Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH.

Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH
Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH

Programski dio će biti posvećen promjenama koje se očekuju na tržištu osiguranja, posebno u vezi sa aktuelnom globalnom ekonomskom situacijom opterećenom inflacijom i posljedicama rata u Ukrajini, pitanjima katastrofalnih rizika i osiguranja kod prirodnih nepogoda, perspektivama osiguranja u EU, digitalizaciji u osiguranju, međusobnom odnosu i saradnji banaka i osiguranja, štetama i prevarama u osiguranju, liberalizaciji osiguranja automobilske odgovornosti i drugim temama.

Neizvjesna vremena utječu na sve sfere poslovanja, te je za svaku državu i njenu ekonomsku stabilnost od izuzetne važnosti snažna i razvijena osiguravajuća djelatnost. Društva za osiguranje sudionici su finansijskoga tržišta, bitan institucionalni investitor i nezaobilazan faktor privrednog razvoja svake zemlje, a primarna im je funkcija zaštita i finansijska podrška kako pojedincima tako i poslovnim subjektima kod opasnosti i rizika po život, zdravlje i imovinu.