Javni novac
37

Norveški suvereni fond prošle godine izgubio rekordnih 164 milijarde dolara

B. R.
Nicolai Tangen, izvršni direktor Norveške investicijske banke (Foto: EPA-EFE)
Nicolai Tangen, izvršni direktor Norveške investicijske banke (Foto: EPA-EFE)
Norveški suvereni fond je prošle godine izgubio rekordnih 1,64 biliona kruna (164 milijarde dolara ili 295,4 milijarde KM), pravdajući se "veoma neobičnim" uslovima na tržištu.

Kako su saopćili nadležni, ovaj vladin penzioni fond, koji je među najvećim fondovima na svijetu, prošle godine je imao povrat od -14,1 posto, što je za 0,88 procentnih poena bolje od prinosa na njegov referentni ili dionički indeks.

"Tržište je bilo pogođeno ratom u Evropi, visokom inflacijom i rastućim kamatnim stopama. To je istovremeno negativno utjecalo na tržište dionica i tržište obveznica, što je vrlo neobično. Svi sektori na tržištu dionica imali su negativan prinos, a izuzetak je samo tržište energetike ", izjavio je izvršni direktor Norveške investicijske banke Nicolai Tangen.

Prethodni najveći gubitak ovog fonda bio je 2008. usljed finansijske krize i iznosio je 633 milijarde kruna (62,9 milijardi dolara ili 113,3 milijardi KM). Fond od 1,3 biliona dolara (2,3 biliona KM) je osnovan 90-ih godina kako bi se investirao višak prihoda od nafte i plina. Kroz njega je do danas investirano u više od 9.300 kompanija u 70 država širom svijeta. Ogromne norveške zalihe nafte i plina u Sjevernom moru su temelj bogatstva fonda, prenosi CNBC.