Okupio brojnu publiku
30

Održan ESG biznis forum Sparkasse Banke: "Održiva transformacija u privredi kao šansa za BiH"

Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na poslovnom forumu "ESG 2.0: Održiva transformacija u privredi kao šansa za BiH" koji je danas organizirala Sparkasse Bank BiH u Swissotel Sarajevo, bh. poslovni lideri diskutovali su o ključnim izazovima i prilikama koje donosi neizbježna tranzicija ka samoodrživim poslovnim modelima.

Forum je okupio vodeće stručnjake i predstavnike poslovne zajednice kako bi adresirali pitanja zelene tranzicije, ulaganja u obnovljive izvore energije, te primjene ESG (ekoloških, društvenih i upravljačkih) principa u poslovanju.

Predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH Amir Softić istakao je ulogu banaka u predvođenju promjena prema ESG principima i odgovornom ulaganju i finansiranju.

Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Održiva transformacija predstavlja veliku šansu za ekonomske pomake u BiH, a uloga finansijskog sektora je u tome ključna. Banke, jednako kao i poslovni sektor, prilagodbom svojih poslovnih modela mogu podržati kompanije na putu integracije ESG principa u poslovanje i izazovma zelene tranzicije, te iz isključive pozicije kreiranja kreditne ponude, prelaziti u poziciju stimulisanja kreditne tražnje. To je još jedna promjena ekonomske paradigme koju trebamo intenzivno promišljati i pretočiti u konkretne akcije", izjavio je Softić.

Među govornicima su bili rezidentni predstavnik UNDP-a za BiH Renaud Meyer koji je govorio je o napretku Bosne i Hercegovine prema UN ciljevima održivog razvoja te poziciji zemlje u odnosu na Agendu 2030, te glavni partner Deloitte CE South Damir Vukotić koji je dao stručni osvrt na ključne aspekte ESG regulativa, te njihov utjecaj na poslovanje. Govorio je o primjeni i mjerenju ESG kriterija, naglašavajući važnost prilagođavanja poslovnih modela novim zahtjevima održivog poslovanja kako bi kompanije zadržale konkurentnost na tržištu. Direktorica Sustineri Partners Biljana Braithwaite govorila je o pogledu u budućnost iz prizme ESG standarda te važnosti integracije održivih praksi u srž poslovnih strategija kao neophodan korak prema odgovornom poslovanju.

Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Naša zadaća je pomoći kompanijama da pronađu ravnotežu između ulaganja u održive izvore energije, smanjenja ugljičnog otiska i osiguranja ekonomske održivosti. Kroz odgovorno finansiranje i ulaganje, ali i ciljanu podršku industrijama i sektorima vitalnim za kreiranje radnih mjesta poput startup preduzeća, poljoprivrede i turizma, kao i jedinstvene inicijative u oblastima finansijske pismenosti koja je ključna za usjeh održive transformacije, nastavit ćemo osnaživati ekonomiju Bosne i Hercegovine", rekao je predsjednik Uprave Sparkasse Bank Amir Softić.

Forum je okupio oko stotinu učesnika među kojima veliki broj predstavnika kompanija iz SME sektora, koji su imali priliku steći nova znanja i čuti iskustva u implementaciji održivih praksi od TOP menadžera velikih bh. korporacija i inovativnih biznisa među kojima su bili: ZIRA Group, ukupni pobjednik i nosilac nagrade Biznis lideri održivog razvoja 2024 koju dodjeljuje UNDP u BiH te ALMA RAS, Aptha Corp., Hifa Petrol, Klas, GS-TMT, Steco centar Bijeljina i Maja Halilović, biodizajnerica.

O poticanju održivog razvoja kroz svoje programe i finansiranje govorili predstavnici institucija Finance in Motion BiH i EBRD.

Skup je pružio jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i ideja o tome kako bh. kompanije mogu efikasno balansirati troškove proizvodnje, ulagati u održive izvore energije i nastupati na EU tržištu, suočavajući se s izazovima i pronalazeći prilike za rast.

Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sparkasse ESG biznis forum (Foto: I. Š./Klix.ba)

Održavanje foruma je posredstvom Finance in Motion u BiH podržao "Green for Growth Fund - Tecnical Assistance Facility", a finansirala Evropska unija.

Sparkasse Bank BiH nastavlja svoju misiju pružanja podrške bh. kompanijama kroz kontinuirano predstavljanje najnovijih trendova u poslovanju, edukaciju i jačanje kapaciteta domaćih kompanija. Banka ostaje snažan zagovornik unapređenja poslovnog okruženja kroz primjenu ESG principa, odgovorno ulaganje i finansiranje projekata koji doprinose ekonomskoj otpornosti i održivosti BiH.