Dvodnevna konferencija
10

Održani četvrti Dani osiguranja u BiH: "Izazovi pred nama su ujedno i prilike za razvoj"

Dani osiguranja u BiH
Dani osiguranja u BiH
Dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH, najveći i centralni događaj osiguravajuće struke u BiH, održana je u Sarajevu i okupila je više od 200 učesnika iz svijeta osiguranja, reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih finansijskih institucija iz BiH i regiona.

Ovogodišnju konferenciju otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje FBiH, koji je istakao potrebu za strateškim pristupom razvoju ovog sektora, ali i njegovom značaju za ekonomiju i privredni razvoj naše zemlje. Učesnike najvećeg i glavnog događaja osiguravajuće struke u BiH, pozdravio je i federalni ministar finansija i zamjenik premijera Federacije BiH Toni Kraljević, koji je istakao kako je Federacija BiH finansijski stabilna.

Toni Kraljević
Toni Kraljević

"Federalno ministarstvo finansija održava stabilnost, a kada je riječ o sektoru osiguranja, u Vladi FBiH smo svjesni da je to jedna od ključnih poluga finansijskog sistema. Osiguranje ima presudnu ulogu u stvaranju sigurnosti, kako za pojedince, tako i za privredne subjekte, cjelokupnu ekonomiju i društvo u cjelini. Također smo svjesni izazova pred kojima se nalazi ova branša. Vrata Ministarstva finansija uvijek su otvorena za razgovor s ciljem da zajedno nadvladamo sve izazove. Riječ je o, između ostalog, redefinisanju zakonodavnog okvira, usklađivanju sa EU direktivama, kao i u digitalizaciji i razvoju novih tehnologija i proizvoda na tržištu osiguranja", istakao je Kraljević.

Među govornicima su bili eminentni stručnjaci iz industrije, koji su podijelili svoja znanja i iskustva. Njihove prezentacije obuhvatile su širok spektar tema, uključujući nove pristupe u osiguranju rizika, važnost podataka u donošenju poslovnih odluka, utjecaj digitalizacije i umjetne inteligencije na proces osiguranja, razvoj inovativnih proizvoda koji se prilagođavaju potrebama korisnika, te regulativne promjene koje utiču na sektor osiguranja.

Jasmina Selimović
Jasmina Selimović

Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH, istakla je kako građani BiH još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest o tome da je osiguranje investicija, a ne nešto na šta ih zakonodavac tjera. Selimović se osvrnula i na ranije projekcije Međunarodnog monetarnog fonda o rastu BDP-a u BiH, te kazala kako je početkom ove godine inflacija stavljena pod kontrolu na globalnom nivou.

"U prethodnom periodu na svjetskom nivou imali smo različite političke i ekonomske nestabilnosti, te pandemiju, koji su podigli nivo spremnosti i kod nas, te mogu reći da smo mi sada u situaciji da razmišljamo o tome kako ćemo provesti narednih 10 godina. Sada možemo pričati o tome da li je tržište, kao i osiguravajuća društva, spremno da odgovori na izazove koji se stavljaju pred nas ili ćemo biti reaktivni i gledati da reagujemo tek kada nam se nešto desi. Smatram da moramo biti proaktivni i uložiti dodatni napor jer će nam onda biti puno lakše i puno bolje ćemo proći", poručila je guvernerka Selimović.

U sklopu konferencije održane su i interesantne panel-diskusije, gdje su panelisti imali priliku govoriti o ključnim pitanjima s kojima se suočava industrija osiguranja, gdje su se složili da su inovacije ključne za prilagodbu i preživljavanje u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju. Jedna od najzanimljivijih diskusija ovogodišnje konferencije, bila je ona u kojoj se govorilo o pravima oštećenika i radu pravosuđa u predmetima iz sektora osiguranja, s posebnim osvrtom na izazove u zakonodavnom okviru, te o tome kako osiguravajuća društva mogu prilagoditi svoje strategije u skladu s tim. Izražena je potreba za boljom saradnjom između regulatornih tijela i industrije kako bi se osigurala stabilnost i održivost sektora.

Dani osiguranja u BiH
Dani osiguranja u BiH

S ciljem inspiracije i jačanja motivacije svih učesnika, organizatori konferencije Dani osiguranja u BiH osigurali su posebno iznenađenje – gosta koji svojom pričom pomiče granice izdržljivosti i odlučnosti. Tomislav Cvitanušić, alpinist i Ironman, koji se popeo na Mount Everest, podijelio je svoju priču o snazi volje, truda i predanosti, te pokazao kako se uz pravi mentalni sklop i motivaciju mogu savladati i najveće prepreke, ne samo na poslovnom, već i na osobnom planu.

Drugog dana konferencije govorilo se o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli svijet. Istaknuto je kako se temperature posljednjih godina mijenjaju, te kako svi moramo naučiti da živimo sa time te prilagoditi se novonastalim situacijama.

Govorilo se i o vozilima na električni pogon, koja predstavljaju izazov za osiguravajuća društva s obzirom na to da su još prilično nešto novo, pogotovo na našim prostorima. Jedna od tema je bila i prodaja polica osiguranja generaciji Z, na koji način je moguće to ostvariti i koliko je ova generacija uopšte zainteresovana za osiguranje.

Dani osiguranja u BiH
Dani osiguranja u BiH

Na završnoj sesiji, organizatori su istakli zaključke konferencije, kao i preporuke za budući rad u sektoru osiguranja. Naglašeno je da je kontinuirano usavršavanje i prilagođavanje novim trendovima od suštinske važnosti za uspjeh ove industrije. Učesnici su se složili da je potreba za saradnjom između različitih sektora, uključujući osiguranje, bankarstvo i srodne industrije, važna za stvaranje inovativnog okruženja koje će potaknuti rast i razvoj. Srebreni partneri ovogodišnje konferencije je kompanija Deloitte, a bronzani partner ORYX Assistance.

Dodatne informacije o radu Udruženja i predstojećim događajima mogu se pronaći na web stranici www.udofbih.ba.