Gala ceremonijom
3

Otvoren 9. Sarajevo Unlimited: Regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva

Klix.ba
Sarajevo Unlimited
Sarajevo Unlimited
Institucije, tržišni lideri, zvijezde industrija iz oblasti tehnologija i preduzetništva, predstavnici međunarodnih organizacija i mladi već 9. godinu zaredom čine Sarajevo Unlimited koji okuplja eksperte spomenutih oblasti.

Prvi dan Foruma je bio rezerviran za mlade inovatore i finale GreenTech Sarajevo Challenge takmičenja, a navečer je uslijedila gala ceremonija dodjele nagrada, održana u hotelu Holiday, na lokaciji i same konferencije.

"Vrijedi napomenuti da značajnu podršku organizaciji ovog, najprepoznatljivijeg foruma inovacija, tehnologija i poduzetništva, pružili su naši dugogodišnji partneri: Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Vlada KS, Ministarstvo privrede KS i Turistička zajednica KS, kao i kompanije BH Telecom, Huawei, Core, Comtrade, Bičakćić d.o.o., vlade Njemačke i Švicarske kroz program Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, kojeg implementira GIZ, te kompanije AMUS, ORACLE, Artisan, Hager, MindSet, eComm i E-commerce Sjeverne Makedonije i brojne druge kompanije. Ovo je iznimno značajno jer spajamo kompanije, institucije, inovatore, profesionalce iz industrije i mlade ljude", navela je u uvodnom obraćanju izvršna direktorica Networks Fondacije Alma Hoffmann.

Sarajevo Unlimited
Sarajevo Unlimited

Tokom gala ceremonije, organizatori su dodijelili nagrade u nekoliko kategorija, napomenuvši da je sam Sarajevo Unlimited nastao inspirisan start-up ekosistemima.

Specijalna nagrada za razvoj poduzetništva u Kantonu Sarajevo dodijeljena je Ministarstvu privrede KS, dok je Turistička zajednica KS dobila specijalnu nagradu za razvoj, unapređenje i promociju turizma. Iz ovih institucija su poručili da se značaj Foruma ogleda u činjenici da je Sarajevo Unlimited događaj koji već devet godina okuplja mlade i iskusne profesionalce iz industrija, te definitivno brani titulu centra poduzetništva, inovacija i tehnologija.

Pored navedenih, nagrade su dodijeljene i dugogodišnjim partnerima i sponzorima Sarajevo Unlimiteda, pa je tako Jensu Elsneru, šefa GIZ-ovog programa "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini", dodijeljena nagrada za Održivog partnera u ime dugogodišnjeg partnerstva sa ministarstvima, komorama, kompanijama i drugim ključnim partnerima i institucijama koje rade na održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

HUAWEI-u je dodijeljena nagrada dugogodišnju izvrsnost, dok je BH Telecom dobio nagradu za razvijanje tehnološkog sektora BiH i kompanija CORE nagradu za razvijanje inovativnih rješenja.

Konferencija ovogodišnjeg Foruma održati će se sa misijom da insistirajući na okupljanju i vidljivosti svih relevantnih evropskih i svjetskih, ekonomskih i tehnoloških trendova na jednom mjestu, ukažu na ekonomske, turističke i sve druge potencijale naše zemlje, uz dijeljenje ideje - pozitivnih poslovnih praksi, modela i iskustava u održivosti.

Registracije su otvorene danas od 9:30 sati, te je ulaz besplatan za sve posjetioce.