Okupila brojnu publiku
22

Počela Network 12 konferencija: Snaga povezivanja u fokusu digitalne budućnosti

Klix.ba
Network 12 konferencija
Network 12 konferencija
U srijedu, 23. oktobra, započelo je dvanaesto izdanje NetWork konferencije, koje je već od prvog trenutka potvrdilo svoj status ne samo kao najvećeg, već i najrelevantnijeg poslovno-tehnološkog događaja u Bosni i Hercegovini, a i regionu.

Trodnevni događaj, kojeg tradicionalno u Neumu organizuje agencija Communis, okupio je više od 1.100 stručnjaka, inovatora i poslovnih lidera, kako bi raspravljali o najnovijim tehnologijama, izazovima i prilikama u poslovnom svijetu.

Slogan ovogodišnje Network konferencije "The Power of Connection" naglašava važnost povezivanja ideja, ljudi i tehnologija za stvaranje novih rješenja i prilika u digitalno orijentiranom društvu.

Network 12 konferencija
Network 12 konferencija

Prvi dan konferencije, poznat kao Business Day, donio je ključne diskusije o digitalizaciji u različitim sektorima Bosne i Hercegovine, sa fokusom na inovacije u eCommercu, zdravstvu, finansijskim uslugama te digitalizaciji servisa javne uprave.

Prvi panel dana, pod nazivom "eCommerce Matrix: Evropski nivo vs. BiH realnost – koju pilulu biramo?", istražio je izazove i mogućnosti razvoja eCommerca u našoj zemlji u odnosu na naprednija tržišta Evrope. Diskusija je pružila uvid u to kako lokalne kompanije mogu prilagoditi evropske modele digitalnog poslovanja i suočiti se sa domaćim izazovima.

Panel o digitalizaciji u zdravstvu pod nazivom "eHealth u Bosni i Hercegovini – Most između inovacija i brige za pacijente" predstavio je mogućnosti koje digitalna rješenja donose za unapređenje zdravstvenog sistema u BiH, sa posebnim fokusom na telemedicinske usluge i digitalne zdravstvene kartone.

Poslijepodnevni program započeo je panelom "Iskorak ili zastoj? Regulatorni izazovi evolucije digitalnog bankarstva", koji je obradio važne zakonske promjene koje omogućavaju dalji razvoj digitalnih finansijskih usluga u BiH, poput usvajanja Zakona o elektronskom novcu i regulacija vezanih za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Nakon toga, uslijedio je razgovor sa FinTech stručnjacima "Istraživanje izvan granica", gdje su učesnici podijelili svoja iskustva o globalnim trendovima u razvoju FinTech ekosistema i kako se ovi trendovi mogu primijeniti na tržištu Bosne i Hercegovine.

Jedna od ključnih sesija bila je i diskusija o tome kako Evropska unija podržava digitalizaciju privatnog i javnog sektora u BiH, sa posebnim naglaskom na projekte kao što je e-Wallet, sistem za elektronsku identifikaciju građana. Razmatrano je kako se BiH može priključiti ovim inicijativama i iskoristiti EU fondove za dalju digitalizaciju.

Napredak u digitalizaciji javne uprave bio je u fokusu panela pod nazivom "Digitalizacija servisa javne uprave: Šta je postignuto i šta nas čeka?" Diskusija je obuhvatila konkretne rezultate, te su se panelisti osvrnuli na postignuća i izazove postavljene tokom prošlogodišnje konferencije. Poseban akcenat stavljen je na poboljšani protok dokumenata između institucija i uvođenje digitalnih certifikata, kao i na izazove pune digitalne transformacije, koji se moraju prevazići kako bi digitalni servisi postali potpuno funkcionalni i dostupni građanima. Saznali smo kako napreduje korištenje digitalnih certifikata za poslovnu zajednicu u BIH koja podnosi PDV prijave i učestvuje u međunarodnom provozu roba u i iz BiH.

Network 12 konferencija
Network 12 konferencija

Oficijelni dio dana je zaključen inspirativnim Keynote predavanjima koja su pružila uvid u najnovije trendove u oblastima cyber sigurnosti, digitalizacije javnih servisa i tehnoloških inovacija. Paula Januszkiewicz, jedna od najpoznatijih stručnjakinja za cyber sigurnost, iznijela je ključne prijetnje i rješenja u zaštiti podataka, ističući važnost stalnih inovacija u ovom sektoru.

Damir Dizdarević, direktor sadržaja Network konferencije a ujedno i direktor kompanije Logosoft d.o.o. Sarajevo, predstavio je ključna obilježja današnjih tehnoloških trendova kao i bitne sadržaje naredna dva dana konferencije. Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), podijelio je uvide o napretku digitalizacije javnih servisa, naglašavajući transformaciju IDDEEA iz organizacije koju većina poznaje kao izdavača pasoša i ličnih karata u ključnog nosioca procesa digitalizacije usluga za građane BiH. Predavanja su jasno pokazala da tehnološki napredak dolazi kroz sinergiju tehnologije, politike i potreba građana.

Nakon bogatog dnevnog programa, učesnici su uživali u večernjoj zabavi uz nastup grupe Blackberries. Svojom izvrsnom energijom i zaraznim ritmom osvojili su sve prisutne. No, ovo je tek početak; u naredna dva dana konferencije, učesnici će biti u prilici da prisustvuju više od 90 kvalitetnih predavanja raspoređenih na šest pozornica. Preko 100 istaknutih domaćih i međunarodnih govornika, sa bogatim praktičnim i predavačkim iskustvom, prezentovaće najnovije trendove i inovacije. A kao kruna svega, ekskluzivni koncert Gibonnija, koji će se održati danas (24. oktobra) obećava nezaboravno muzičko iskustvo koje će upotpuniti atmosferu konferencije.

Konferencija je podržana od strane platinum sponzora Aircash, Logosoft i Wiener osiguranje VIG, uz mnogobrojne druge sponzore, partnere i prijatelje konferencije. Trajat će do 25. oktobra 2024. godine, a osim prilike za sticanje novih znanja, NetWork nudi i izvanrednu priliku za širenje poslovnih veza i uspostavljanje novih saradnji.