Južna Koreja
30

Počeo trodnevni štrajk u Samsungu, traže se veće plate i više godišnjeg odmora

B. R.
Štrajk Samsungovih radnika u Južnoj Koreji (Foto: EPA-EFE)
Štrajk Samsungovih radnika u Južnoj Koreji (Foto: EPA-EFE)
Samsungovi radnici započeli su danas trodnevni štrajk, tražeći povećanje plata. Sindikat je najavio nove mjere ako južnokorejska kompanija ne ispuni njihove zahtjeve.

Nacionalni sindikat Samsung Electronicsa ima 30.000 članova, što je skoro četvrtina radne snage kompanije. Osim povećanja plata, sindikalisti traže dodatni dan godišnjeg odmora i jednakost u sistemu bonusa.

Analitičari smatraju da je malo izgledno da će štrajk značajnije utjecati na proizvodnju Samsunga koji je i najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova. No, štrajk je pokazatelj pad morala radnika usljed robotizacije proizvodnje. Iz kompanije su danas saopćili da danas nije bilo prekida u proizvodnji.

Sindikat je objavio da će ove sedmice štrajkati 6.540 radnika, uglavnom u proizvodnim pogonima. Tvrde da se to odnosi i na radnike koji nadgledaju automatizirane proizvodne linije, što bi, prema njihovim riječima, moglo ugroziti proizvodnju.

Samsungova uprava predlaže "fleksibilnost" u platama i uslovima godišnjeg odmora, ali ne i povećanje plata kao ključnog sindikalnog zahtjeva, prenosi agencija Reuters.