S najsavremenijom opremom
51

Pogledajte kako napreduju radovi na bolnici u Doboju vrijednosti više od 100 miliona KM

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Radovi na bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju privode se kraju. U toku je utopljavanje objekta i unutrašnji radovi, a nakon toga slijedi opremanje ove zdravstvene ustanove najsavremenijom opremom.

Vrijednost bolnice koja bi trebala biti otvorena 2023. godine iznosi više od stotinu miliona KM, a projekt je kineske firme Sinopharm. Bit će opremljena najsavremenijim tehnologijama u pružanju medicinskih usluga.

U glavnom objektu bit će smještena sva medicinska i nemedicinska odjeljenja i raspolagat će sa 464 bolesnička kreveta. Tehnički objekat je predviđen za smještaj kotlovnice, trafostanice, stanica za medicinske gasove, agregatskog postrojenja i slično.

Bolnica će imati šest spratova bez prizemnog dijela objekta, a uporedo sa utopljavanjem objekta radi se i na vanjskom uređenju područja oko ove zdravstvene ustanove.

Bolnica se gradi sredstvima Republike Srpske, a potreba za gradnjom nove zgrade uslijedila je nakon što je ulaganje u staru bolnicu iz 1952. godine postalo neopravdano i skupo.

Iako je završetak radova na ovom objektu bio planiran do kraja 2022. godine zbog problema na tržištu, inflacije, poskupljenja materijala i drugih troškova, njeno otvorenje je prolongirano te bi trebalo sve biti završeno ove godine.