(Ne)radna nedjelja
95

Admir Čavalić se oglasio nakon što je sindikat objavio da je prihvatio poziv da posjete radnike u trgovini

B. R.
Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) nam je ustupio zvanični poziv koji mu je uputio Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a odnosi se na zajedničku posjetu radnicima u trgovini.

Iz Sindikata su ranije danas na društvenim mrežama objavili, između ostalog, sljedeće:

"Pozvali smo gospodina Čavalića da zajedno s nama obiđe trgovine u FBiH i stane pred radnike, obrazloži im zašto je protiv zabrane rada nedjeljom, zašto nije uzeo u obzir njihovo mišljenje i zašto misli da za radnike rad nedjeljom i praznicima nije jedno od prioritetnih pitanja".

Objava Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH na Facebooku
Objava Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH na Facebooku

Čavaliću nije baš korektan ton u kojem je napisana ova objava na društvenim mrežama, istakavši da se on razlikuje od tona zvaničnog poziva predsjednice Sindikata Mersihe Beširović, koji je dobio ranije ovaj mjesec. U tom pozivu je navedeno sljedeće:

"Nakon što ste i javno predstavili analizu primjene člana 17. Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji je trenutno u fazi javne rasprave, bez da ste uzeli u obzir stavove i mišljenja radnika u ovom sektoru, koje s druge strane stalno koristite u svojim javnim obraćanjima, upozoravajući da će u konačnici oni 'ispaštati' zbog štetnosti ovog zakonskog rješenja, koristim priliku da vas pozovem da se pridružite mojem timu i meni u našem redovnom ljetnom obilasku radnika širom Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom bismo zajednički razgovarali s radnicima, pitali za njihovo mišljenje i njihove želje vezane za zabranu rada nedjeljom i predstavili, vi vaše analize, a mi naše viđenje ovog zakonskog rješenja i njegove buduće primjene".

Zvanični poziv Sindikata upućen Čavaliću (Foto: Klix.ba)
Zvanični poziv Sindikata upućen Čavaliću (Foto: Klix.ba)

Čavalić je poručio da se rado odazvao ovom pozivu kako bi razmijenili mišljenja. Za njega je problem u tome što bi se zabranio rad samo pojedinih prodajnih objekata nedjeljom.