(Ne)iznenađujuće
190

Bill Gates otkrio koliko još dugo želi raditi: "Za mene je to grozna pomisao"

B. R.
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Za 68-godišnjeg Billa Gatesa, suosnivača kompanije Microsoft, zvuči grozno pomisao da radi manje od punog radnog vremena.

Nada se da će krenuti stopama dugogodišnjeg prijatelja Warrena Buffetta, koji je u svojoj 94. godini izvršni direktor investicijskog konglomerata Berkshire Hathaway.

"Moj prijatelj Warren Buffett i dalje šest dana u sedmici dolazi u kancelariju. Dakle, nadam se da će mi moje zdravlje omogućiti da budem poput Warrena", izjavio je Gates.

Smatra da ima još uvijek toliko toga što želi uraditi. Ostaje Microsoftov savjetnik za tehnološki razvoj i veliki dio svog vremena koristi da bogatstvom od, prema procjeni američkog poslovnog lista Forbes, 128 milijardi dolara finansira potencijalna rješenja globalnih problema.

Neki od tih problema su u fokusu Gatesovog posljednjeg projekta, tj. predstojećeg Netflixovog petodijelnog dokumentarnog serijala pod nazivom "Šta je sljedeće? Budućnost s Bill Gatesom (What’s Next The Future With Bill Gates)", koji bi premijerno trebao biti prikazan 18. septembra.

"Fondacija ('Bill i Melinda Gates') će sljedeće godine obilježiti 25 godina postojanja. Nismo se riješili dječije paralize, nismo se riješili malarije. Veoma, veoma sam posvećen tim stvarima. Želimo ponovo prepoloviti smrtnost u djetinjstvu sa pet miliona na 2,5 miliona", ukazao je Gates.

To je istakao ka razlog zašto želi da radi što je duže moguće. To što je duže moguće za njega znači najmanje 10 godina ako mu to, kako je i sam ponovio, zdravlje dopusti. Ipak, nada se da će to trajati i dosta duže od 10 godina, odnosno 20 ili 30 godina.

Lekcije o radu za koje su trebale godine da ih nauči

Kako piše američki CNBC, Gatesov trenutni intenzitet rada je daleko od intenziteta rada u njegovoj ranoj karijeri, kada je bio fokusiran na podizanje Microsofta i njegovu izgradnju kao tehnološkog giganta.

"Sada ne radim toliko naporno. U svojim dvadesetima nisam vjerovao u vikende i odmore. Dakle, to je nekako izmaklo kontroli kako sam podsticao samog sebe", prisjetio se u razgovoru za BBC 2016.

Kako je naveo, očekivao je da će zaposlenici imati sličan pristup i da će čak pamtiti registarske tablice automobila svojih zaposlenika kako bi mogao znati kada dolaze i odlaze s posla.

Upravo je Buffett bio taj koji ga je uvjerio da treba imati fleksibilniji pristup prema zaposlenicima i samome sebi. Osim toga, savjetovao mu je da ne mora svaka minuta biti ispunjena u njegovom rasporedu da bi bio ozbiljan biznismen te da je važnije kontrolirati svoje vrijeme. Buffett je u zajedničkom intervjuu s Gatesom 2017. naveo da sve može kupiti, ali da vrijeme ne može kupiti.

Gates je u prošlogodišnjem obraćanju studentima Univerziteta u Sjevernoj Arizoni kazao da je promijenio pristup i da bi volio da mu je neko ranije preporučio da odmori kada to treba. Sada uživa u slobodnom vremenu, kako dodaje, igrajući tenis ili čitajući tri sata dnevno. Ukazao je da ne nedostaje zanimljivih tema o kojima želi saznati više.