Novi zakon
29

Grčka nasuprot trendova: Uvela šestodnevnu radnu sedmicu za pojedine industrije

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Grčka je za pojedine industrije uvela šestodnevnu radnu sedmicu kako bi podstakla ekonomski rast.

Novim zakonom, čija je primjena počela ovaj mjesec, omogućena je 48-satna radna sedmica u odnosu na raniju 40-satnu radnu sedmicu. Ovo se odnosi samo na kompanije s 24-satnim radnim vremenom i nije obavezujuće za radnike. Oni koji prihvate raditi 48 sati sedmično dobijaju na platu dodatnih 40 posto za prekovremeni rad.

Međutim, grčka odluka je u suprotnosti s kulturom rada u drugim dijelovima Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, gdje je sve češća četverodnevna radna sedmica. Kompanije koje prihvataju četverodnevnu radnu sedmicu tvrde da se manjim brojem radnih sati povećava produktivnost i dobrobit radnika.

Grčki javni servis ERTNews je objavio da se vlasti nadaju će se se šestodnevnom radnom sedmicom doprinijeti u borbi protiv neprijavljenog rada koji vodi ka utaji poreza. Novi zakon se ne odnosi na turističku i prehrambenu industriju.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis smatra da je, kako je izjavio, suština ovog zakona pogodna za radnika te da je duboko orijentisana na ekonomski rast. Kako je zaključio, time se njegova država stavlja u ravan s ostatkom Evrope.

Glasnogovornica Ministarstva rada i socijalne sigurnosti Grčke je ukazala da se zakon odnosi na dva "specifična" tipa kompanija. To se odnosi na firme koje svaki dan imaju 24-satno radno vrijeme i firme koje pet ili šest dana sedmično imaju 24-satno radno vrijeme. Prema njenim riječima, šestodnevni rad je moguć kao odgovor na povećano opterećenje.

Globalna recesija iz 2008. je devastirala Grčku kao zemlje koja je tada imala ogroman dug uzrokovan javnom potrošnjom i utajom poreza, prenosi BBC.